3 C
Sarajevo
Pet, 02, 23

Deklaracija o pravima građana u BiH iz 1944.: Vrijednosti koje propagiraju najdemokratičnije države

Deklaracija o pravima građana u BiH iz 1944.: Vrijednosti koje propagiraju najdemokratičnije države

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se danas. Prije 79 godina održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu. Sredinom naredne godine, u Sanskom Mostu, donesena je i Deklaracija o pravima građana u Bosni i Hercegovini. Koliko je važno da se sjetimo te Deklaracije i zašto smo danas zaboravili na nju, donosimo u nastavku priče.

Deklaracije o pravima građana u Bosni i Hercegovini iz 1944. sjetimo se samo u periodu obilježavanja Dana državnosti. U nju su utkane sve vrijednosti koje danas propagiraju najdemokratičnije države svijeta.

Iz sarajevskog SABNOR-a ističe da  je Bosna i Hercegovina bila prepoznata kao specifikum, te da je karakteriše njena disperzija u svakom pogledu.

– I jedino što se moglo tada uraditi, što je ispravno za naše tlo, jeste upravo takva proevropska deklaracija o ljudskim pravima koja definira sve ono što je i danas najpozitivnije u svakom ustavu. Praktično, to je i naš prvi ustav, ustav BiH, koji je upravo definirao sve slobode koje se danas baštine u najprogresivnijim zemljama svijeta, naglašava Mirsad Ćatić Čuperak, predsjednik SABNOR-a KS.

Dodaje da je takva kolektivna svijest funkcionisala sve do početka posljednjeg rata, pa donekle i tokom rata. Nakon toga, počela se baštiniti drugačija kolektivna svijest. Smatra da spas treba tražiti u mladim generacijama, koje je potrebno ojačati i omogućiti im zdravu platformu za djelovanje. A to je zadatak starijih generacija.

Ćatić se osvrnuo i na reparaciju spomenika Ženi borcu, narodnoj heroini Radojki Lakić, koji se nalazi na području Spomen-parka Vraca. Spomenikom se odaje priznanje ženama koje su ustale protiv fašizma. Krajem jula, SABNOR u Kantonu Sarajevo je pokrenuo inicijativu za njegovu reparaciju.

  GRANIČNA POLICIJA BIH UHAPSILA VIŠE OSOBA: TRAŽILI IH SUDOVI I INTERPOL

– Sad praktično imamo poziciju da je kompleks ničiji, da nema niti vlasnika, niti posjednika. Ono što bi bilo bitnije je da ima neko ko upravlja, jer bi iz te upravljačke strukture se generiralo i sve ostalo, kaže Ćatić.

Iz mostarskog UABNOR-a naglašavaju da je najporaznija činjenica da se Deklaracije sjetimo samo za Dan državnosti. Diplomirana profesorica historije Alma Pelo Zagorčić, poručuje da su Deklaracijom zagarantovana prava i slobode građana BiH, ravnopravnost Srba, Hrvata i Muslimana, danas Bošnjaka, žena i muškaraca, pasivno i aktivno biračko pravo, te lična i imovinska sigurnost.

I Zoran Jovanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća Bosne i Hercegovine, napominje da su Deklaracijom bili zagarantovana i ravnopravnost jezika, pisma, sloboda govora, te teritorijalni integritet i suverenitet.

 Bili smo preteča u donošenju Deklaracije i zaštite ljudskih i građanskih prava u odnosu na cijeli svijet, jer tek 1948. UN je usvojio Deklaraciju o pravima čovjeka u koju je opet utkano nešto iz ove Deklaracije iz 1944. Nažalost, evo Zapad, Evropa, hoće da nas nauče nešto što smo mi imali prije njih, ali situacija u BiH je sasvim drugačija u odnosu na 1944, objašnjava Jovanović.

Jovanović upućuje i čestitku svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti. Čestitku je uputila i Munevera Borovina, predsjednica UABNOR-a Novi Grad Sarajevo. Podsjeća da je Deklaracija itekako važna, te da je to dokument koji moramo znati i primjenjivati. Napominje da su načela deklaracije itekako potrebna današnjem društvu.

  SANIN BOGUNIĆ: SKY JE REGIONALNO, EVROPSKO I SVJETSKO PITANJE SVIH PITANJA

A čestitke su stigle i iz Ambasade Sjedinjenih Država u našoj zemlji. Naglašavaju da Sjedinjene Države čvrsto podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter naše domovine. Dan državnosti čestitali su i iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, Katara, a čestitke su stigle i od Kralja Čarlsa III, iz Turske, Australije, Latvije i brojnih drugih zemalja.

Prilog Matee Jerković.

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa