DEDIĆ GOVORI ZA HAYAT, POZVAO NATO I OHR DA DJELUJU: PONAŠATE SE PO ZAKONIMA DŽUNGLE!

dedić govori za hayat, pozvao nato i ohr da djeluju: ponašate se po zakonima džungle!

Bilježimo blage reakcije na jučerašnju paradu u manjem bh. entitetu. Tužilaštvo BIH koje bi trebalo biti na potezu, kaže kako ispituje i propituje, prosto prevedeno.  

A niz je koraka koji su morali biti urađeni. Sve to da ne vladaju pravila sa dva aršina. Ako institucije ne znaju kako se reagira na podrivanje države BIH i Ustava jedine nam zemlje, u videu ispod nudimo odgovore.  

Obrazujte se, uputite se, progovorite….mi imamo samo jednu državu, Bosnu i Hercegovinu.

Za Hayat.ba proslavu neustavnog dana RS komentarisao je prof. dr. Sedad Dedić koji je na početku svog izlaganja naglasio kako nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda mora biti sanckionisano.

  • Pored državnih institucija, odgovorne su i ambasade, međunarodna zajednica preko OHR-a, jer oni imaju obavezu po Dejtonskom sporazumu da smjene politički odgovorna lica koja provode fašističko slavlje, promociju genocida i fašizma. Posljednja faza genocida je njegovo negiranje. Ovdje imamo fazu koju ni teorija ne poznaje, a to je promociju genocida i fašizma. To je urušavanje pravne države, ismijavanje politike SAD-a, EU, OHR-a, uvreda žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i to je svima jasno – poručio je Dedić.

Na pitanje kako je to moguće, Dedić tvrdi kako je za to odgovorno Tužilaštvo s obzirom da nije procesuiralo odgovorne ni prvi put kada se tako nešto dogodilo.

  • Pravni sistem koji je nametnula međunarodna zajednica ne omogućava pravu da bude pravo u smislu da instrumentima prisile zaustave protupravna ponašanja. Zato je u okviru Dejtonskog sporazuma predviđena obaveza OHR-a, pa i NATO-a da reaguju, i to pravno. Sve ovo čemu svjedočimo jeste činjenica da se međunarodna zajednica, ni u BiH, ni u svijetu ne ponaša po međunarodnom pravu, niti se ponaša po principu država iz kojih dolazi. Međunarodna zajednica se ponaša po zakonima džungle, za koga misle da je jači, staje otvoreno ili prešutno uz njega i to prešutno odobravaju – naveo je.

Tvrdi kako su dokaz tome blage reakcije OHR-a, ambasada i visokog predstavnika.

  • Takve reakcije samo ohrabruju Dodika da nastavi sa svojim planovima bez ikakvih posljedica. Republika Srbija nastavlja agresiju na BiH narušavanjem suvereniteta BiH jasnom podrškom obilježavanju nečega što je suprotno odlukama Ustavnog suda. Zvanična televizija Republike Srbije je prenosila neustavno obilježavanje takvog praznika. Prošle godine smo svjedočili da je Vladimiru Putinu dodijeljen orden, nikakve reakcije nije bilo. Tu su bili i Putinovi ‘Noćni vukovi’ zajedno sa Dodikovom entitetskom policijom i svi vinovnici takvih političkih odluka i dalje bivaju partneri i saradnici međunarodne zajednice i OHR-a u BiH. Očigledno je na sceni narušavanje suverniteta i nastavak agresije od strane Republike Srbije. Dodik i zvaničnici iz RS-a su samo izvođači radova SANU i Vlade Republike Srbije, a to je moguće jer su predstavnici međunarodne zajednice izdali principe pravne države. Rješenje svega ovoga jeste da građani Bosne i Hercegovine budu svjesni situacije da se samo na sebe mogu osloniti, da budu svjesni kod demokratskih izbora koje snage dopuštaju OHR-u da suspenduje Ustav na 24 sata, koje snage dopuštaju da se naruši patriotski blok,… Ovdje je neminovno hitno ujedinjenje patriotskog bloka i zajedniči sastanak poltičkih subjekata koji za sebe kažu da su patriotski, a oni koji to ne žele, jasno pokazuje da ne pripadaju patriotskom bloku. Ovo je zadnji momenat – upozorio je.

(M. Rašidović/M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

The post DEDIĆ GOVORI ZA HAYAT, POZVAO NATO I OHR DA DJELUJU: PONAŠATE SE PO ZAKONIMA DŽUNGLE! first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju