DANAS JE DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE: KOJI SU JOŠ DOGAĐAJI OBILJEŽILI OVAJ DATUM?

danas je dan državnosti bosne i hercegovine: koji su još događaji obilježili ovaj datum?

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jer je na ovaj datum u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine). Na ovom historijskom događaju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Time je naša domovina i formalnom odlukom obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine, kada je tadašnje Bosansko srednjevjekovno kraljevstvo palo pod upravu Osmanske imperije.

1828. Rođen hrvatski svećenik, historičar i političar Franjo Rački, jedan od ideologa Ilirskog pokreta i pobornik južnoslovenskog jedinstva. Osnivač je Narodne stranke sa Josipom Jurajem Strossmayerom (1860) i prvi predsjednik Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (1866).

danas je dan državnosti bosne i hercegovine: koji su još događaji obilježili ovaj datum?
DANAS JE DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE: KOJI SU JOŠ DOGAĐAJI OBILJEŽILI OVAJ DATUM?

1835. Rođen američki industrijalac škotskog porijekla Andrew Carnegie, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, uglavnom u osnivanje javnih biblioteka u SAD-u i drugim zemljama.

1884. U Saint Louisu u američkoj državi Missouri John Meyenberg patentirao mlijeko u prahu.

1918. Velika skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu donijela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

1941. Poginulo 848 britanskih mornara kada je njemačka podmornica potopila britanski ratni brod “Baarm” u Drugom svjetskom ratu.

1943. U Mrkonjić-Gradu održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, gdje su postavljeni temelji bh. državnosti. Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost BiH unutar jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirane iz vremena srednjovjekovne Bosne. Ovaj praznik slavi se kao Dan državnosti BiH.

1952. U Londonu prvi put izvedena “Mišolovka” (The Mousetrap) Agathe Christie, pozorišni komad koji se i danas prikazuje u pozorištima širom svijeta.

1969: Član Beatlesa John Lennon vratio titulu Reda Britanske imperije, koju mu je 1965. dodijelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD-a u Vijetnamu i u nigerijskoj provinciji Bijafra

1965. U Kongu je vojnim udarom general Joseph Mobutu svrgao predsjednika Josepha Kasavubua.

1968. Umro američki pisac Upton Beall Sinclair, autor više romana sa socijalnim temama, političkih i socijalnih spisa u kojima je opisao poraznu sliku kapitalističkog svijeta. Djela: ”Džungla”, ”Metropola”, ”Kralj ugalj”, ”Džimi Higins”, ”Kraj svijeta”, ”Između dva svijeta”, ”Predsjednikov agent”, ”Svijet koji treba osvojiti”.

1970. Japanski pisac Yukio Mishima u Tokiju je počinio javno ritualno samoubistvo – harakiri, u znak protesta protiv vesternizacije Japana i sve veće amerikanizacije svoje zemlje.

1973. U Grčkoj je zbačen vojni diktator pukovnik Georgios Papadopoulos i vlast je preuzela nova vojna hunta generala Phaidona Gizikisa.

1974. U Velikoj Britaniji van zakona je stavljena teroristička Irska republikanska armija, četiri dana poslije podmetanja eksploziva u dva puba u Birminghamu i pogibije 21 osobe.

1974. Umro burmanski diplomata U Tant, generalni sekretar UN-a od 1962. do 1971.

1975. Južnoamerička kolonija Surinam stekla nezavisnost od Holandije, a za predsjednika postavljen Johan Ferrier.

danas je dan državnosti bosne i hercegovine: koji su još događaji obilježili ovaj datum?
DANAS JE DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE: KOJI SU JOŠ DOGAĐAJI OBILJEŽILI OVAJ DATUM?

1992. Parlament Češke glasao za podjelu Čehoslovačke na posebne države Češku i Slovačku od 1. januara 1993.

2001. U pobuni zarobljenih talibanskih boraca u gradu Mazar-i-Sharif vojnici Sjeverne koalicije ubili oko 600 talibana.

2001. Američka kompanija Advanced Cell Technology saopštila je da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika, dostignuće će biti korišteno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

2003. U Tenesiju, u SAD-u, u 71. godini umro je jedan od vodećih kantri-muzičara Teddy Wilburn.

2013. Umro je Foreststorn Chico Hamilton, američki džez bubnjar i kompozitor, koji je tokom višegodišnje karijere sarađivao sa čuvenim džez muzičarima među kojima su Ron Carter, Eric Dolphy, Charles Lloyd, Larry Coryell i Gabor Szabo.

2016. Umro Fidel Castro, kubanski predsjednik i revolucionar. Vladao je Kubom od 1959. godine. Bio je komunistički državnik kojeg su obožavali i mrzili. Naslijedio ga je brat Raul Castro.

The post DANAS JE DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE: KOJI SU JOŠ DOGAĐAJI OBILJEŽILI OVAJ DATUM? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju