Da li postoji potencijal za islamski ekstremizam u Novom Pazaru?

U Novom Pazaru srpanjsko sunce prži ulice. Između dviju zlatarnica nalaze se gotovo neprimjetna drvena vrata. Vrijeme je džume, a zvuk ezana s minareta širi se čaršijom. Novi Pazar je bio u vijestima zbog terorističkog napada u Beogradu koji je potresao cijelu Srbiju.

“To nije pravi vjernik”

Unatoč tome, život u Novom Pazaru teče mirno. Nakon odlaska iz džamije, vjernici se opuštaju. Mnogi su izrazili negodovanje zbog napada i izjavili da to nije pravi put islama. Lokalno stanovništvo se osjeća pogoršano zbog događaja u Beogradu.

Muftija Rešad Plojović naziva napad “konvertit-terorizmom” jer je počinitelj prešao na islam iz kršćanstva. Ističe se i potreba da se otkriju nalogodavci i planeri terorističkog čina. Događaj je uzburkao javnost u Srbiji i postavio pitanje ekstremizma u Novom Pazaru.

Potencijal za ekstremizam

Analitičar Tea Taraniš ističe da Novi Pazar ima potencijal za ekstremizam te da pojedinci izvan islamskih zajednica mogu predstavljati opasnost. Naglašava se i važnost bavljenja vjernicima unutar zajednice kako bi se spriječili radikalizam i ekstremizam.

Izvor: ( www.index.hr / Javno.ba )

drugi upravo čitaju