11.6 C
Sarajevo
Uto, 10, 22

CVJETA BROJ RADNIKA ‘NA CRNO’ U BIH: DOLAZE IZ SRBIJE, BANGLADEŠA, KINE, TURSKE…

Dok sve veći broj mladih iz Bosne i Hercegovine odlaze trbuhom za kruhom u zemlje EU, u našu zemlju pristiže jeftina radna snaga iz skoro raznih krajeva svijeta.

Posljedni podaci koji su prikupljeni anketiranjem poslodavaca nedostaje radne snage poput građevinara, ugostitelja i informatičara. Navodi se da nedostaje više od 6.300 radnika, te da je trenutni nedostatak radnika pojedinih zanimanja samo je početak onoga što BiH čeka.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH su pojasnili da je zapošljavanje stranaca u BiH zakonski uređeno, sa razrađenim aktivnostima u domenu zakonodavstva, povezanosti institucija i kontrolnim mehanizmima.

Između ostalog, dodali su kako je zakonski okvir za zapošljavanje stranaca liberalan, neprestano se inovira, usklađen je sa zakonodavstvom zemalja EU i razvijenim zemljama. Dodali su kako nudi brojne olakšice u svrhu privlačenja direktnih stranih investicija, mogućnosti sezonskog zapošljavanja, visokokvalifikovanog zapošljavanja, izdavanje radnih dozvola osnivačima i ključnim licima u preduzećima bez ikakvih ograničenja, izuzeća izdavanja radnih dozvola izvan kvote i izuzeća od posjedovanja radnih dozvola.

Kada je riječ o izdavanju dozvola u Federaciji Bosne i Hercegovine njih izdaju kantonalne službe za zapošljavanje prema sjedištu poslodavca, uz odobrenje Federalnog zavoda za zapošljavanje. S druge strane, u Republici Srpskoj, radnu dozvolu izdaje filijala Zavoda za zapošljavanje RS nadležna prema sjedištu poslodavca. U Brčko distriktu BiH, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH je nadležan organ za izdavanje radnih dozvola za rad stranaca u Brčko distriktu BiH.

CVJETA BROJ RADNIKA ‘NA CRNO’ U BIH: DOLAZE IZ SRBIJE, BANGLADEŠA, KINE, TURSKE…
Ilustracija
  • Osim ostalih uslova za izdavanje radnih dozvola, ključna stvar je da na evidenciji nezaposlenih prema sjedištu poslodavca se ne nalazi nezaposlena osoba koja ispunjava uslove u skladu sa zahtjevom za izdavanje radne dozvole i da ulazi u utvrđenu kvote radnih dozvola na godišnjem nivou. Ključna stvar koju asocijacije poslodavaca entiteta i Brčko distrikta BiH traže je povećanje kvota za zapošljavanje stranaca na godišnjem nivou, jer smatraju da se za pojedina zanimanja na tržištu rada u BiH već ne može naći potrebna radna snaga, već se mora uvoziti iz drugih zemalja. To je sada pitanje za nadležne organe vlasti kako uskladiti primjenu kvotnog sistema kao mehanizma kontrole zapošljavanja stranaca u BiH, prvenstveno kao mehanizma zaštite domaće radne snage, vodeći računa o eventualnim potrebama poslodavaca za masovnijim zapošljavanjem stranih radnika – istaknuli su za Raport.
  Uzrok stradanja Bosne je u činjenici da su ovdje Bošnjaci muslimani većina!

Kada je riječ o preciznim podacima izdatih radnih dozvola iz Agencije za rad i zapošljavanje navode kako prema posljednim raspoloživim podacima u BiH u 2022. godini do početka juna izdano 1.029 radnih dozvola. Dodali su kako je broj otprilike na istom nivou kao i prošle godine, tačnije povećanje za 33 radne dozvole.

U nastavku možete pogledati precizne podatke iz kojih zemalja nam najviše pristiže radna snaga te koji je tačan broj radnika:

Srbija– 207

Turska-198

Kina-62

Kuvajt-53

Bangladeš-49

Ujedinjeni Arapski Emirati-31.

Kazali su da je najviše radnih dozvola izdano u građevinarstvu i to 264 dozvole.

U nastavku pogledajte za koja zanimanje je izdat tačan broj radnih dozvola:

Građevinarstvo– 264

Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 154

Poslovanje nekretninama– 104

Umjetnost, zabava i rekreacija -87

Prerađivačka industrija -80

Zanimljivo je da sve do ove godine najveći broj radnih dozvola izdato je za djelatnost trgovine. Međutim ova godina je izuzetka. Kako su pojasnili iz Agencije jedini razlog tome je što došlo do povećanja broja radnih dozvola za građevinarsvo iz razloga pokretanja određenih infrastrukturnih projekata na koridoru 5c.

  • Ako gledamo broj izdatih radnih dozvola u BiH vidimo da taj broj nije veliki i kreće se od 0,3-0,4 posto ukupnog broja zaposlenih u BiH. Uglavnom se radi o radnim dozvolama koje su izdate osobama koje imaju ključnu ulogu u poslovanju nekog preduzeća (bilo da se radi o vlasnicima djelatnosti ili osobama iz menadžmenta). Recimo u prošloj godini (2021.) izdato je 2.775 radnih dozvola, a prethodnih godina taj broj se kretao između 2.400 do 2.900 radnih dozvola. Istina ovdje treba reći da je u 2021. godini Federacija BiH prvi put došla na oko 90 posto popunjenosti kvote radnih dozvola.
  Nikšić pisao Partiji evropskih socijalista: Spriječite nametanje nedemokratskih rješenja u BiH

Ova godina je izuzetak sa povećanjem broja radnih dozvola za građevinarsvo iz razloga pokretanja određenih infrastrukturnih projekata na koridoru 5c i to je vezano i za povećanje broja radnih dozvola izdatih turskim državljanima, a za očekivati je da s najavljenim projektom izgradnje autoputa Prijedor – Banja Luka dođe do dodatnog povećanja broja radnih dozvola u istom sektoru, ali ovaj put za državljane NR Kine. Također, već godinama najveći broj radnih dozvola se izdaje državljanima Srbije, zatim Turske, Hrvatske i Kine -naveli su iz Agencija za rad i zapošljavanje.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je kako najveći problem u posljednje vrijem stvara crno tržište.

  • Imamo puno radnika koji rade na crnu, najviše dolaze iz Albanije, Turske… Dolaze u BiH na turističku vizu, odrade tri mjeseca i onda idu nazad. Mora se znati da postoje tačno određene kvote koliko možemo uvoziti radnu snagu. Procedura dolaska je kompleksna. S druge strane, građevinske firme imaju pojednostavljenu proceduru. Oni su uvezli dosta radnika. Uvozi se najveći brok građevinskih radnika, vozača, radnika koji rade u industrijama, pa čak i ugostitelji. Dosta naših radnika ide u Hrvatsku, Crnu Goru, a turizam u BiH sve jači – kazao je Smailbegović.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa