Crveni alarm za 3 regije, zatvoren dio A1. Temperature idu do -10, stiže još snijega

STIGLA je najavljena promjena vremena koja je donijela puno niže temperature, olujni vjetar, a u dijelove zemlje i snijeg.

Za tri regije i danas je na snazi crveni alarm zbog orkanskih udara bure – riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal. Meteoalarm upozorava da su mogući udari i do 200 kilometara na sat. Za ostatak zemlje na snazi su žuto i narančasto upozorenje, također zbog olujnog vjetra, dok je u Slavoniji, na zagrebačkom i karlovačkom području te u gorju na snazi žuti alarm zbog mogućeg snijega. Očekuje se da bi ga u Slavoniji moglo pasti do 10 centimetara, u gorju do 15, a na zagrebačkom i karlovačkom području više od 5 centimetara.

Danas će diljem zemlje biti pretežno oblačno, mjestimice snijeg, češće na istoku i u Gorskoj Hrvatskoj, prognozira DHMZ. Na Jadranu ponegdje malo kiše, poslijepodne sunčana razdoblja osobito na sjevernom dijelu. Vjetar umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita lokalno orkanskim. Temperatura zraka na kopnu od -5 do 0, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 0 do 5, na sjevernom Jadranu od 2 do 8, a u Dalmaciji uglavnom od 6 do 12°C.

Detaljna prognoza za danas po regijama

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu padati snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Temperatura zraka većinom od -3 do 0°C, a vjetar umjeren sjeverozapadni i sjeverni, prognozira za HRT Tomislav Kozarić.

Podjednako hladno i u oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Povremeno će biti i slabog snijega, pogotovo u istočnijim područjima uz tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na udare mjestimice jak.

U gorskim predjelima povremenog snijega bit će najviše na području Velike i Male Kapele. Na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno uz lokalno moguće malo kiše, podno Velebita i pahulje snijega nošene jakom i olujnom burom s orkanskim udarima. Vjetrovito će biti i u gorju pri temperaturi od -5 do -1°C, dok će na moru biti većinom od 3 do 8°C, no zbog bure doimat će se hladnije.

U Dalmaciji će oblaka biti podjednako kao na sjevernom Jadranu, a slabe mjestimične oborine moguće su uglavnom u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka većinom od 5 do 10°C, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro niža.

Na pretežno oblačnom jugu Hrvatske mjestimice kiša, umjeren i jak istočnjak i bura te hladnije nego u nedjelju – temperatura zraka bit će uglavnom između 7 i 12°C.

Brojna ograničenja u prometu

Zbog olujnog vjetra za sav promet su zatvorene:

 • autocesta A1 Zagreb – Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama čvor Posedarje – Maslenica – Zaton Obrovački – Gračac – čvor Sveti Rok, a za ostala vozila čvor Benkovac – Kistanje – Knin – Gračac – čvor Sveti Rok );
 • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

 • autocesta A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar);
 • državna cesta DC27 Gračac – Obrovac – Karin;
 • državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački; Paški most
 • Na autocesti A7 Rijeka istok – Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupinu vozila).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti DC99 između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica – čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na cestama u Lici:

 • DC1 Zagorje – Grabovac – Vaganac (g.ž.KA) – Korenica (D52) – čvor Udbina (D522) – Ondić (g.ž.ZD) – Gračac
 • DC25 Korenica (D1) – Bunić – Lički Osik (D25) – Gospić – Karlobag (D8)
 • DC42 Poljanak (g.ž.KA) – Poljanak (g.ž.LS)
 • DC52 Špilnik (D50) – Korenica (D1)
 • DC217 Ličko Petrovo Selo (D1) – GP Ličko Petrovo Selo
 • DC218 Užljebić – Donji Lapac – Bjelopolje;
 • DC429 Selište Drežničko (g.ž.KA) – Prijeboj (D1)
 • DC522 čvor Udbina (D1) – čvor Gornja Ploča (A1)
 • ŽC5203 Dobroselo – Brotnja – Srb – Otrić:
 • ŽC5217 Donji Lapac – Mazin – Bruvno;
 • na svim županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca i Korenice.

Sredinom tjedna stiže još jače zahlađenje

U utorak u unutrašnjosti većinom oblačno, slab će snijeg prestati, najprije na sjeverozapadu, a u srijedu smanjenje naoblake. U četvrtak većinom sunčano, ujutro uz moguću maglu. Sjeveroistočni vjetar postupno će oslabjeti i bit će hladnije, pogotovo ujutro. U četvrtak se temperatura može spuštati i do -10°C.

Na Jadranu u nastavku tjedna sunčanije, uz postupno slabljenje jake i olujne bure. No u utorak će podno Velebita još biti orkanskih udara i problema u prometu, a zatim prometni uvjeti u poboljšanju. Bit će još hladnije, osobito u utorak, ujutro ponegdje uz temperaturne minuse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju