Čovićev HNS tumači zaključke Evropskog vijeća na svoj način, od blokada ne odustaju

(Patria) – Udruženje Hrvatski narodni sabor (HNS) na čijem je čelu Dragan Čović danas se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem je navedeno da snažno podupiru jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema Europskoj uniji.

Međutim, niko ne spori da su izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH neophodne ali u kontekstu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, prema kojim se svako ima pravo kandididirati i biti biran. Ali u HNS-u ove zaključke Evropskog vijeća čitaju i razumiju u kontekstu tzv. 'legitimnog predstavljanja' pa i jačanja pozicije konstitutivnih naroda odnosno "onemogućavanje nametanja političkih predstavnika". 

S obzirom da se iz EU jučer moglo čuti da će za nekoliko mjeseci biti pripremljen novi izvještaj o BiH, a da bi se o kandidatskom statusu za BiH moglo ponovo odlučivati do kraja godine, zadatak pred vlastima nije lagan. Izborna kampanja je u punom jeku, a izbori i formiranje vlasti sigurno neće biti okončani do kraja ove godine. Prema usaglašenom dokumentu koji HDZ ni Čović nisu podržali u Briselu 12. juna već su tražili dodatne izmjene na koje niko nije odgovorio, izmjene Izbornog zakona BiH trebaju biti među prioritetima a najkasnije šest mjeseci nakon uspostave vlasti. 

Također EU insistira na tri reformska zakona: Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Zakon o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavkama. Bez toga BiH se neće pomaći ni milimetar na EU putu. Vlasti ne mogu očekivati da ne rade i da blokiraju procese, a da ih EU nagrađuje. 

Iz HNS-a koriste svaku priliku da napomenu kako će se u BiH nastaviti destabilizacija a najviše tome i doprinose uz Milorada Dodika i njegovim jednostranim djelovanjem i rušenjem institucija BiH.  

Šef Delegacije EU Johann Sattler prije nekoliko dana je kazao kako nema vremena za izmjene Izbornog zakona prije samih izbora, ali i pored toga HDZ ne odustaje. Međutim, njihove blokade i najave daljih blokada procesa i formiranja vlasti nakon izbora nisu prošle neopaženo. Iz Ambasade SAD otvoreno su kazali da je riječ o antidejtonskim aktivnostima što je jasan signal Čoviću da se zaustavi na vrijeme. 

nap.ba

drugi upravo čitaju