Čović: Osporavanje genocida u Srebrenici neće proći, UN-ova rezolucija izazvala krizu

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora, izjavio je danas da je usvajanje UN-ove Rezolucije o Srebrenici izazvalo novu krizu i podjele u zemlji. Istakao je da hrvatska strana ima jasan stav da se u Srebrenici dogodio genocid koji se ne može osporavati.

“Ovo je nastavak različitih pogleda na posljednji rat, pa čak i zločine koji su se događali. Rezolucija je otvorila brojne prijepore i pitanja u zemlji”, rekao je Čović u programu Radio televizije HercegBosne.

“Pokazalo se da BiH nema vanjsku politiku”

Čović je pojasnio da je usvajanjem ovog dokumenta pred Općom skupštinom UN-a pokazano da BiH nema usklađenu vanjsku politiku, s obzirom na različite stavove članova Predsjedništva BiH, ministra vanjskih poslova i članova Vijeća ministara.

Čović smatra da Rezolucija o Srebrenici neće dovesti do pomirenja u Bosni i Hercegovini.

“Neće doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja”

„Neće doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja. Pitanja secesije“, istaknuo je.

Za vodećeg hrvatskog političara genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine ne smije se nijekati.

„Što se tiče genocida u Srebrenici, mi smo se jasno očitovali, a ja svojim odlaskom tamo. Taj se dio ne može nikako danas osporavati“, rekao je Čović.

On smatra kako neće biti jednostavno izaći iz aktualne krize, no vidi mogućnost za to u dogovoru domaćih političara oko nastavka europskog puta zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?Izvor: ( www.index.hr / Javno.ba )

drugi upravo čitaju