Čović detaljno o Zvezdinom iskoraku, A licenci Mirotić, Savić, Glikman i Kampac

Crvena zvezda se priprema za novu sezonu i vrlo je vrijedna u prijelaznom roku.

Očekuje se iskorak na europskoj sceni kao i povratak u Arenu, a o svemu tome u velikom intervjuu za Eurohoops govorio je predsjednik kluba Nebpjša Čović.

Na pitanje je li točno da će se uskoro povući s mjesta predsjednika kluba, Čović je odgovorio da je to vrlo moguće.

Imao sam tešku operaciju u petoj utakmici finala protiv Partizana. Da sam bio tamo, te pete utakmice ne bi bilo jer smo tamo vidjeli stvari koje nemaju veze sa sportom. Sada sam zdrav i želim da Zvezda sljedeće sezone napravi iskorak u Euroligi.

Koja je vaša vizija u sljedećih 10 godina bilo je sljedeće pitanje?

Kad sam preuzeo klub, dug je bio 15,6 milijuna eura, a sada je to u europskim okvirima respektabilan klub koji je u zadnjih 12 godina osvojio 22 trofeja. Koliko je klub uspješan govori podatak da je od 1945. do 2011. godine osvojio 21 trofej. Sada želimo otići korak dalje, da Zvezda bude stabilan euroligaš s A licencom.

Je li igranje u Areni priprema za A licencu?

Da, vraćamo se tamo gdje smo s Budiveljnikom postavili europski rekord. Mnogi ljudi imaju krivu percepciju da dvorana pripada samo jednom klubu. Želimo igrati u najboljoj dvorani koja nam je dostupna.

Upitan je o povratku Miloša Teodosića u Srbiju nakon 15 godina.

Miloš je moje dijete. Stasao je u sustavu FMP-a, kluba koji sam vodio 20 godina, odakle je otišao u Atenu. Obećanje koje je dao prošle godine održao je iu budućnosti. On je veliki igrač u svakom smislu i puno će nam značiti.

Mislite li da je ovo najjači Zvezdin tim ikada?

Radimo na tome. Tržište je malo i planiramo potrošiti 12 milijuna eura na plaće igrača, što nije puno za standarde Eurolige. Igrači znaju da dolaze u klub gdje su cijenjeni, gdje će ih voditi iskusan trener poput Duška Ivanovića, gdje će imati podršku s tribina i zato pažljivo biramo momčad. Plan je dovesti još igrača na poziciji 2 i 4.

Na pitanje tko mu je najdraži stranac kojeg je doveo?

Kad sam ja vodio FMP definitivno Reggie Freeman, kad je u pitanju Zvijezda Marcus Williams i Stratos Perperoglu.

Zašto su Campazzo i Vildoza otišli?

Campazzo se odlučio vratiti u Real za koji je jako vezan. Odluka nije donesena zbog novca, već zbog želja cijele obitelji i mi to poštujemo. Koliko je bio jak odnos s klubom govori i činjenica da je odbio vrlo bogatu ponudu našeg najvećeg rivala. Želim mu puno sreće i zdravlja u Madridu.

Što se tiče Wildosa, on je imao sezonu punu uspona i padova. Ostavio je veliki trag u Zvezdi, a dobio je nevjerojatnu ponudu Panathinaikosa. Jedna od odlika Crvene zvezde je da igrači mogu povećati svoju vrijednost na tržištu. Ne zaboravimo da su Lorenzo Brown i Billy Baron počeli upravo ovdje.

Osjećate li se loše zbog odluke o zabrani Kampacu?

Da, nisu nas htjeli isušiti, ali poštujem li odluku? Bivši izvršni direktor Marshall Glickman imao je osobni animozitet prema nama, samo on zna zašto. Na kraju smo svi izgubili jer Campazzo nije igrao – i mi kao klub i sama Euroliga.

Otkud tolika napetost i neprijateljstvo s Partizanom?

To morate njih pitati. Njihovi navijači su mi zapalili svijeće na početku pete utakmice finala. Zoran Savić slao je Euroligi dezinformacije kako bi nam naštetio, ili kako se to sada govori za Mirotića. Nikola je veliki čovjek, filantrop kojeg jako poštujemo i nitko mu nije prijetio. To je ludo.

Je li moguć izbacivanje iz ABA lige?

Vrlo smo opušteni po tom pitanju jer su svi zakoni i pravila ABA lige na našoj strani. Pojavila se vijest da želimo uništiti ABA ligu, to nije istina, želimo je spasiti. Ima 2-3 čovjeka koji bi vodili sve i radili kombinacijerekao je predsjednik Zvezde u razgovoru za Eurohoops.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju