Claude AI – 5 razloga zašto trebate probati ovaj AI chatbot

Claude AI – Što je i zašto biste ga trebali koristiti – uvod

Razvoj “velikih jezičnih modela” (engl. Large Language Models, LLM) donio je mnoge izazove, uključujući probleme sa sadržajem, fokusom i privatnosti.

Međutim, bezopasnost (engl. harmlessness), brzina i točnost ključne su značajke AI sustava koje značajno utječu na njihovu efikasnost i upotrebljivost – i to su ključne značajke koje mnogi korisnici žele vidjeti.

Sada, Claude se ističe kao jedan od najsvestranijih chatbotova na tržištu sa svojim općenitim, bezopasnim i efikasnim dizajnom, a svakim danom postaje sve bolji i bolji.

Što je Claude?

claude ai - što je i zašto biste ga trebali koristiti?

Claude je AI chatbot dizajniran da bude koristan, iskren i bezopasan. Dostupan je u tri verzije: Claude 1, Claude 2 i Claude Instant. Claude 2 je nasljednik Claude 1, treniran s većim skupom podataka za bolje izvedbe s većim kontekstualnim okvirom, dok je Claude Instant brži i ekonomičniji model prikladan za opuštene razgovore, analizu teksta, sažimanje, te upite i odgovore temeljene na dokumentima.

Evo pregleda razlika i sličnosti između Claude 1, Claude 2 i Claude Instant.

claude ai - što je i zašto biste ga trebali koristiti?

Sve verzije Claudea trenirane su na opsežnom skupu tekstualnih i kodnih podataka, omogućujući im da obavljaju razne zadatke. Ti zadaci uključuju sažimanje teksta, pretraživanje informacija i generiranje kreativnih rezultata poput pjesama, programskog koda, scenarija, glazbenih djela, e-mailova i pisama. Claude također odlično odgovara na pitanja i surađuje s ljudima na kreativnim projektima.

Claude je treniran na pažljivo filtriranom skupu podataka, osiguravajući isključivanje štetnog sadržaja, a Anthropic konzistentno prati Claudeove performanse kako bi ublažio sigurnosne rizike. Osim toga, Anthropic je potvrdio da je krajnji rok za treniranje podataka Claudea prosinac 2022., ali “može znati neke događaje početkom 2023.” Claudeove ažurirane informacije daju mu prednost nad ChatGPT-om čiji se podaci “prekidaju” u rujnu 2021., što je jedan od razloga zašto je Claude bolji od ChatGPT-a.

Zašto biste trebali koristiti Claude?

Evo nekoliko razloga zašto je Claude poželjniji od ostalih AI chatbota i alata:

 • Učinkovitost: Claude možete koristiti za automatizaciju repetitivnih zadataka i osloboditi svoje vrijeme kako biste se usredotočili na strateške aspekte svog posla.
 • Sposobnost: Svojim naprednim sposobnostima obrade podataka i novijom “točkom prekida” podataka, Claude može pružiti vrijedne uvide u ručno dohvaćene podatke.
 • Brzina i točnost: Claude može obraditi ogromne količine podataka u djeliću vremena koje bi drugim AI trebalo, a da pritom ne žrtvuje točnost za brzinu. Claude koristi napredne algoritme i tehnike strojnog učenja kako bi osigurao točne i pouzdane rezultate.
 • Bezopasnost: Unatoč svojoj snazi i složenosti, Claude je bezopasan. Dizajniran je da pomogne ljudima poboljšanjem njihovih sposobnosti.
 • “Constitutional AI”: Anthropic je trenirao Claudea s metodom “ustavnog AI-ja” koja koristi pravila i načela za upravljanje Claudeovim ponašanjem kako bi ga učinila predvidljivijim, kontroliranim i korisnički prihvatljivim.
  Claude nudi mnoge od najboljih značajki AI chatbota, a njegov jedinstveni pristup treningu znači da je vjerojatno sigurniji od ostalih alata za umjetnu inteligenciju.

Kako koristiti Claude, Claude 2 i Claude Instant

claude ai - što je i zašto biste ga trebali koristiti?

Postoji mnogo načina za korištenje Claudea i njegovih različitih modela.

Anthropic pruža API za interakciju s Claudeom, a mnoge popularne aplikacije koriste Claude za proširenje svojih funkcionalnosti. Na primjer, Anthropic pruža API i Claude Slack bot s više funkcija za interakciju s Claudeom. Claude može zapamtiti vašu cijelu Slack raspravu ili izvući sadržaj s web stranica koje s njime dijelite.

Anthropicovu web konzolu možete koristiti za pristupanje Claude API-ju. Web konzola omogućuje vam da procijenite Claudeove sposobnosti prije integracije u vašu aplikaciju. Kada možete pristupiti konzoli, možete generirati API ključeve i početi koristiti dotični AI.

Claude je trenutno u fazi otvorene bete i dostupan je korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu ili SAD-u na web stranici Claude.ai. Ako imate malo tehničkog znanja i VPN uslugu, možete ga pokušati “prevariti” i pristupiti mu iako ste u Hrvatskoj. Ako ne, možete pričekati još malo, nadamo se da će Claude AI biti dostupan u cijelom svijetu kroz mjesec ili dva.

5 načina kako možete koristiti Claude

claude ai - što je i zašto biste ga trebali koristiti?

Postoji mnogo potencijalnih primjena za Claudea, ali evo pet koje bi vam mogle biti korisne.

 • Sažimanje teksta: Napredne tehnike obrade prirodnog jezika koje Claude koristi korisne su za izvlačenje ključnih točaka iz tekstualnih izvora.
 • Pretraživanje: Pretraživačke sposobnosti Claudea su revolucionarne. Claude može pretraživati velike baze podataka, dokumente ili web stranice kako bi precizno locirao točne informacije koje vam trebaju.
 • Kreativno pisanje: Claude je alat i kreativni partner. Može generirati ideje, kreirati sadržaj pa čak i uređivati vaš rad, što ga čini neprocjenjivom imovinom za pisce, marketinške stručnjake i kreatore sadržaja.
 • Pitanja i odgovori / Q&A: Claude može pružiti točne, detaljne odgovore na različite upite. Bilo da izrađujete chatbot za korisničku službu ili virtualnog asistenta, Claude možete biti “pokretačka snaga”.
 • Programiranje: Claude može pomoći sa zadacima kodiranja, odnosno programiranjem. Može generirati dijelove koda, ispravljati pogreške u kodu i predlagati poboljšanja, što ga čini snažnim alatom za softverske inženjere.

To su neki od načina kako vi možete koristiti Claude. Ali isto tako, Claude mogu koristiti i kompanije na razne načine.

Možete učiniti mnogo toga s Claudeom 2

Claude 2 je značajno unapređenje u odnosu na Claude 1. Ima dvostruko više parametara i veći kontekstualni prozor te je programiran da smanji vjerojatnost generiranja pristranog ili štetnog sadržaja.

Ono što vam mi predlažemo je da pričekate još malo dok Claude ne bude dostupan u Europi, a zatim ga integrirate u vaš svakodnevni život. Vjerujemo da ćete imati mnoge benefite od njega.

Piše: Boris Plavljanić

Članak Što je Claude AI i zašto biste ga trebali koristiti? first appeared on PC CHIP.
pcchip.hr

Preporuka:

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

www.itrevolucija.com

drugi upravo čitaju