Članice Vijeća sigurnosti o situaciji u BiH: Posebno zabrinjava ponašanje Milorada Dodika

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a obratili su se danas nakon govora visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini, koji su mnogi predstavnici ocijenili kao zabrinjavajući.

Predstavnik Brazila Ronaldo Costa Filho izjavio je da njegova zemlja podržava BiH na putu ka političkoj stabilnosti, ali je izrazio žaljenje zbog izvještaja visokog predstavnika u kojem se navodi da postoje elementi unutar BiH koji koče napredak.

– Iako međunarodna zajednica podržava BiH, postoje odgovornosti i aktivnosti koje mogu samo narod i njegovi predstavnici uraditi. BiH može postati potpuno funckionalna zemlja ako se narod tome posveti – kazao je Filho.

Predstavnica Velike Britanije pri Vijeći sigurnosti UN-a Barbara Woodward kazala je da od ključne važnosti imati potpuno otvoren i informisan dijalog o situaciji u BiH.

– Izvještaj visokog predstavnika Schmidta oslikava zabrinjavajuću situaciju. Postoji politički zastoj i nestabilnost. Posebno smo zabrinuti zbog aktivnosti Milorada Dodika, koji nastoji da uspostavi zasebnu vojsku Republike Srpske. Ovo je veoma opasno i rizikuje nastanak konflikta. Moglo bi dovesti poništavanja teško postignutog mira i napretka – kazala je Woodward.

Woodward je izrazila podršku Daytonskom sporazumu, kao i prisustvu NATO-a i EUFOR-a.

– Velika Britanija pozdravlja povećano prisustvo EUFOR-a. U potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i strukturu zemlje, kao jedinstvene države sa dva entiteta – kazala je ona.

Podsjetila je da je Britanija nedavno iskoristila svoj režim sankcija svima onima koji prijete integritetu BiH, kazavši da podržavaju ulogu OHR-a i njegovo razumno korištenje izvršnih ovlaštenja.

– Osuđujemo svaki pokušaj da se potkopa Ured visokog predstavnika. Ovo nije u interesu naroda BiH i predstavlja prijetnju regionalnoj sigurnosti – zaključila je predstavnica Velike Britanije.

Predstavnica Irske pri UN-u Geraldine Byrne Nason rekla je da Irska podržava put BiH ka EU, ali da lideri moraju sarađivati kako bi došlo do napretka.

– Irska također u potpunosti podržava Ured Visokog špredstavnika i osuđuje političku retoriku koja dijeli. Smatramo da je nedopustivo da se u 21. stoljeću negira genocid i glorificiraju ratni zločinci – kazala je ona.

Nason je također izrazila zabriunutost zbog odlaska velikog broja mladih ljudi i nedostatka žena u politici.

– Pozivamo političare i donosioce odluka da povećaju napore na ispunjavanju prioriteta EU koji bi doveli do ulaska BiH u EU – kazala je ona.

Francuska predstavnica Nathalie Estival-Broadhurst izrazila je zabrinutost zbog političke krize, blokiranja državne vlasti i jednostranih akcija koje su rezultirale prijenosom državnih ovlasti na Republiku Srpsku.

– Pozivamo sve lidere da nastave dijalog i kompromise i osiuguraju napredak. Građani BiH imaju pravo na učinkovite državne institucije – kazala je Estival-Broadhurst.

Pozvala je na usvajanje budžeta za održavanje izbora jer “građani BiH imaju pravo da biraju predstavnike vlasti bez obzira što nije postignut sporazum o novom izbornom zakonodavstvu.”

– Pozdravljamo međunarodno prisustvo u BiH bez kojeg ne bi bilo stabilnosti u BiH. Mi ćemo uložiti velike napore u stabilnost u BiH – kazala je ona.

Najavila je konefrenciju o zemljama zapadnog Balkana krajem juna.

Vijest Članice Vijeća sigurnosti o situaciji u BiH: Posebno zabrinjava ponašanje Milorada Dodika se prvi put pojavila na sljedećem linku: fokus.ba.

www.fokus.ba

drugi upravo čitaju