-4.1 C
Sarajevo
Ned, 02, 23

CIKOTIĆ: NIKO OD AMERIČKIH ZVANIČNIKA OD MENE NIJE TRAŽIO NOVAC

CIKOTIĆ: NIKO OD AMERIČKIH ZVANIČNIKA OD MENE NIJE TRAŽIO NOVAC

Bivši visoki dužnosnik 54-godišnji Charles McGonigal, u New Yorku je uhapšen zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom i poznatim Putinovim saveznikom Olegom Deripaskom, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

Kako navodi CNBC, bivši agent Charles McGonigal optužen je na Okružnom sudu u Washingtonu i zbog primanja 225.000 dolara u gotovini dok je radio u FBI-u, od osobe koja je imala poslovne interese u Evropi, a koja je bila zaposlenik albanske obavještajne službe. Ta je osoba kasnije postala izvor FBI-a u krivičnoj istrazi stranog političkog lobiranja, koju je McGonigal nadzirao. Bivši agent optužen za davanje lažnih izjava zatajio je i da se tokom putovanja u Albaniju i na Kosovo u oktobru 2017, sastao s albanskim premijerom i kosovskim političarem.

CIKOTIĆ: NIKO OD AMERIČKIH ZVANIČNIKA OD MENE NIJE TRAŽIO NOVAC

U optužnici otpečaćenoj ove sedmice, a koju je objavio Washington post spominju se i državljani Bosne i Hercegovine, kao “osoba C” i “osoba D”, od kojih je uhapšeni bivši agent FBI-a tražio pola miliona američkih dolara za organizovanje sastanaka sa američkim diplomatama. Navodi se da je “osoba “C” bh. državljanin bio savjetnik člana Predsjedništva BiH i bivši ministar odbrane BiH”. “Osoba D”, stoji u optužnici, je bh. državljanin, osnivač i direktor farmaceutske kompanije u Bosni i Hercegovini.

Aktuelni ministar sigurnosti BiH, a nekadašnji ministar odbrane BiH prema opisu iz optužnice mogao bi biti Selmo Cikotić. On je u periodu april-august 2018. godina, koji se navodi u optužnici, bio savjetnik člana Predsjedništva BiH.

  ZAŠTO JE PROBLEM BAKIR, A NIJE MILORAD Izetbegović: SDA ostaje u vlasti, trojka je odbacila patriotski front da bi udovoljila Dodiku i Čoviću

Na upit Faktora da li je uhapšeni bivši agent FBI-a od njega tražio pola miliona dolara za ugovaranje sastanaka, Cikotić je kratko odgovorio:

– Niko od američkih zvaničnika od mene nije tražio novac.

U optužnici stoji:

– Optuženi McGonigal se 27. aprila 2018. godine sastao sa osobama C i D u Njemačkoj. Na sastanku su osobe C i D zatražile priliku da se sastanu sa ambasadorom SAD-a u UN-u ili sa nekim drugim visokim zvaničnicima Američke vlade, kako bi utjecale na politiku u Bosni i Hercegovini.

Osobe A i B koje se spominju u optužnici su iz Albanije. Bivši agent FBI-a je nakon sastanka sa osobama C i D u Njemačkoj kontaktirao svoju vezu u UN-u kako bi im organizirao sastanke.

Potom je 25. juna 2018. godine McGonigal predložio osobi A, koja je američki biznismen albanskog porijekla, da njegova firma sklopi ugovor sa farmaceutskom kompanijom čiji je vlasnik osoba D.

– Prijedlog optuženika McGonigala uključio je dogovor da farmaceutska kompanija koja je u vlasništvu osobe D isplati kompaniji osobe A 500.000 dolara kao naknadu za zakazivanje sastanka između farmaceutskih kompanija osobe “D” i predstavnika američke delegacije u UN-u. 1. jula 2018. godine McGonigal šalje elektronsku poruku osobi A u kojoj navodi da pripremi ugovor i da mora zaštiti njegovo ime. 18. jula 2018. godine, kako je predložio optuženi bivši agent FBI-a, osoba A je predložila ugovorni aranžman sa osobom D, po kojoj bi kompanija čiji je vlasnik osoba A dobila 500.000 dolara u zamjenu za zakazivanje sastanka između osobe D i predstavnika iz Ambasade SAD-a u UN-u.

  ZNATE LI KOLIKO IH JE Neriješeni slučajevi ubistava i napada na Bošnjake u RS nikog ne brinu!

Navodi se da je 26. jula 2018. godine optuženi je pozvao svoju FBI vezu u SAD-u te joj je predložio datume za sastanak koji su tražili osobe C i D.

Dana 13. augusta 2018. godine, optuženi McGonigal je prisustvovao sastanku na kojem je informisao višeg dužnosnika američke ambasade u UN-u o zahtjevima osoba C i D. Optuženi McGonigal ni u jednom trenutku ne dijeli informacije o finansijskom interesu osobe A ili sastanku o svom finansijskom odnosu sa osobom A – stoji u optužnici.

U optužnici se ne navodi da su C i D, državljani BiH, isplatili novac bivšem agentu FBI-a.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa