CIJENA GORIVA JURIŠA NA ČETIRI KM: ZA DESET DANA CIJENA GORIVA PORASLA ZA SEDAM FENINGA

Nerado se prate cijene na benzinskim pumpama koje „jurišaju“ sve više na četiri konvertibilne marke, za samo deset dana litar goriva porastao je za sedam feninga.

Za koji dan će još da poskupi najavljuju to u manjem bh. entitetu, a cijena dizela je već dostigla 3,56 KM.

Grupacija za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS su kazali da se goriva trenutno u prosjeku prodaju za 3,39 KM po litru.

  • Posljednje poskupljenje dizela i benzina bilo je prije par dana, i to za pet feninga po litru. U porastu su ulazne cijene, zbog čega je očekivati i povećanje maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Trišić tvrdi da su u ovom mjesecu cijene povećane i distributerima odnosno kupcima.

cijena goriva juriša na četiri km: za deset dana cijena goriva porasla za sedam feninga
Ilustracija
  •  To je, svakako, uticalo na to da cijene derivata na pumpama idu gore.  Poskupljenja su neminovna narednih dana, a cijena litra će otići za oko sedam feninga, dok je za narednu sedmicu, odnosno naredni period, teško bilo šta prognozirati. Najbitnije je da je tržište stabilno i da nema naznaka da bi moglo da dođe do prekida u snebdijevanju – poručuje Trišić.

Vozači smatraju da su poskupljenja prevršila svaku mjeru.

  • Uveliko se priča da je pitanje dana kada će litar u RS i BiH otići na četiri KM, a po svemu sudeći, ne gine nam taj scenario, i to veoma brzo. Možda su neka poskupljenja i opravdana, ali kako to da naftaši nikad ne spustaju cijene, čak i kad nafta u svijetu značajno pojeftinjuje. Ko bi njima stao u kraj  – kaže Milenko S. iz Banja Luke.

Građani su ogorčeni zbog porasta cijena posebno jer naftaši ne smanjuju cijene u slučajevima kada cijena barela nafte u svijetu pada, u BiH cijene i dalje ostaju iste ili se povećavaju.

hayat.ba

drugi upravo čitaju