CERIĆ PORUČIO SCHMIDTU: BOŠNJACI NEĆE ‘MUSLIMANIJU’, ONI HOĆE U EU I NATO

cerić poručio schmidtu: bošnjaci neće ‘muslimaniju’, oni hoće u eu i nato

Njegovu objavu vam prenosimo u cijelosti:

Svjesno ili nesvjesno, visoki predstavnik Christian Schmidt pravi od Bosne „Muslimaniju“, a Dobri Bošnjani žele da njihova Bosna bude jednakopravni član europske familije (EU) i sigurnosna zona  Sjevernoatlantskog Vojnog Saveza (North Atlantic Treaty Organisation, NATO).

Gospodine Schmidt,

Nemojte to raditi. Pošto vidim da ste izgubili kompas, slobodan sam da Vas pozovem da se uozbiljite i da se vratite na pravi put! Nudim Vam pro bono sljedeće savjete:

Prvo,

Pošto su se kod bošnjačkog/bosanskog naroda u političkom smislu pojavile podjele i sumnje zbog djelovanja međunarodne zajednice, koja je poradovala uspostavi Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozivam Vas osobno, gospodine Schmidt, i sve domaće i međunarodne političke čimbenike u Bosni i Hercegovini da poštujete sve usvojene “Međunarodne punopravne akte”, kojima se garantira međunarodni subjektivitet, suverenitet, teritorijalni integritet i državna cjelovitost Bosne i Hercegovine te osigurava jednakopravnost svih bosanskih građana bez obzira na vjeru, naciju i rasu temeljem Ustava Bosne i Hercegovine.

Drugo,

Pozivam Vas osobno, gospodine Schmidt, i sve druge međunarodne i domaće političke aktere u Bosni i Hercegovini da poštujete i primjenjujete:

a) Sve međunarodne sporazume o Bosni i Hercegovini;

b) Ustav Bosne i Hercegovine;

c) Sve međunarodne akte o ljudskim pravima;

d) Sve rezolucije i odluke Ujedinjenih Naroda, Europske Unije, Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, kao i sve druge rezolucije i odluke međunarodnih institucija i država u svijetu, koje se odnose na državu Bosnu i Hercegovinu;

e) Pozivam da poštujete i sprovodite sve presude međunarodnih sudova, kao što su presude: Europskog suda za ljudska prava; Međunarodnog suda pravde; Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju/ Međunarodnog rezidualnog mehanizama za krivične sudove;

f) Pozivan da poštujete i primjenjujete sve bosanske državne odluke, kojima država Bosna i Hercegovina jednoglasno traži prijem u EU i NATO. Gospodine Schmidt, podsjećam Vas da je pokojni Paddy Ashdown uspijevao da bosanski političari jednoglasno donose političke i državne odluke i zakone od interesa za sve bosanske građane. Pitam Vas zašto to nije moguće u Vašem mandatu Visokog predstavnik?   

cerić poručio schmidtu: bošnjaci neće ‘muslimaniju’, oni hoće u eu i nato
CERIĆ PORUČIO SCHMIDTU: BOŠNJACI NEĆE ‘MUSLIMANIJU’, ONI HOĆE U EU I NATO

Treće,

Sumnje, strahovi i podjele među bošnjačkim/bosanskim političarima korespondiraju sa sumnjama i nezadovoljstvima Bošnjaka/Bosanaca, žrtvama genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, u pogledu djelovanja međunarodne zajednice u zadnje vrijeme prema državi Bosni i Hercegovini, naročitu u krugovima institucija EU, UN-a, parlamentima SR Njemačke i Velike Britanije, što negativno utjeće na međunarodnu javnost.

Četvrto,

Gospodine Schmidt,

Dana 16. i 17. marta 2023 . godine održano je redovno zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije za islamsku saradnju (OIC). Na zasjedanju je na prijedlog Republike Turske jednoglasno usvojena i Rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini. Navedena Rezolucija je komplementarna sa svim rezolucijama UN-a, EU-e i zapadnih država. Ova Rezolucija prepoznaje značaj tranzicije Bosne i Hercegovine u funkcionalnu, reformama orijentiranu, modernu demokratsku evropsku državu i ohrabruje europski i euroatlantski pravac države Bosne i Hercegovine. Također, u Rezoluciji se naglašava važnost poštivanja i provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ustavnih i zakonskih odredbi, zajednički utvrđenih vanjskopolitičkih ciljeva, kao i svih međunarodnih i domaćih sudskih presuda, naglašavajući, u ovom smislu, potrebu za sveobuhvatnim reformskim procesom koji ima za cilj jačanje funkcionalnosti bosanskih državnih institucija.

Peto,

Gospodine Schmidt,

Da bi se u ovom trenutku izbjegli strahovi i sumnje  u pogledu budućnosti države Bosne i Hercegovine, tražimo od međunarodne zajednice, prije svih od stalnih članica Vijeća Sigurnosti UN-a, Amerike, Britanije i Francuske da se Bosna i Hercegovina po hitnom postupku primi u punopravno članstvo NATO-a, jer po svim dostupnim javnim parametrima država Bosna i Hercegovina ispunjava uvjete za to.

cerić poručio schmidtu: bošnjaci neće ‘muslimaniju’, oni hoće u eu i nato
CERIĆ PORUČIO SCHMIDTU: BOŠNJACI NEĆE ‘MUSLIMANIJU’, ONI HOĆE U EU I NATO

Šesto,

Pozivamo Organizaciju za islamsku saradnju (OIC) da se hitno uključi u podršku ulaska države Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a i da na osnovu navedene rezolucije osigura zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine te jednakopravnost svih bosanskih građana bez obzira na vjeru, naciju i rasu.

Sedmo,

Shodno gore navedenom, gospodine Schmidt, pozivam Vas, kao Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu za provedbu mira u ime međunarodne zajednice da poduzmete sve potrebne i raspoložive mjere i radnje kako bi se osigurala jednakopravnost svih bosanskih građana, a to znači hitan i bezuvjetan prijem u EU i NATO.

Osmo,

Ulazak Bosne i Hercegovine NATO i EU je pitanje svih pitanja za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, Balkanu i Europo. To treba da shvati Međunarodna zajednica od prve do zadnje tačke njenog angažmana u poratnoj i postgenocidnom iskustvu bosanskih građana. 

Deveto,

Također, pozivam sve bošnjačke/bosanske političare i sve druge političke čimbenike u Bosni i Hercegovini da poštuju sve donesene međunarodne i domaće akte, rezolucije, odluke, presude i zakone te da učine sve da sačuvaju i snaže jedinstvo misli i akcije u bošnjačkom/bosanskom narodu radi mira, sigurnosti i sretnije budućnosti za našu djecu i unuke. 

Deseto,

Gospodine Schmidt,

Nemojte Bošnjacima/Bosancima nametati „Muslimaniju“ u Bosni. Oni žele da budu jednakopravni europski građani u EU i NATO-u sa svojim autohtonim nacionalnim, vjerskim i kulturnim identitetom kao svi normalni ljudi.

Allahu Milostivi,

Budi mi svjedok! Uradio sam što je bilo u mojoj moći! Amin!

hayat.ba

drugi upravo čitaju