Centralna izborna komisija BiH odlučila skinuti ljagu sa sebe i izbornog procesa

centralna izborna komisija bih odlučila skinuti ljagu sa sebe i izbornog procesa

Protesti opozicije u RS, koja još od izborne noći tvrdi das u pokradeni glasovi za nivoentitetskog predsjednika, polučili su rezultat. CIK naložila je novo brojanje glasova za taj izbori nivou u Centru za brojanje u Sarajevu. Opozicionari su razgovarali i sa specijalnim tužiocem Republike Srpske Miodragom Bajićem.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je skinuti ljagu sa sebe i izbornog procesa, a koja ih prati još od izborne noći I velikog kašnjenja u objavljivanju rezultata za inokosne funkcije. Želja da se dobije istiit rezultat ili ustuknuće pred, od opozicije u RS, najavljnim protestima ispred njihove zgrade, ostat će nepoznanica. No, u konačnici, listići će biti prebrojani, odluka je šet članova. Sedmi – Vlado Rogić, bio je protiv.

– CIK je imala materijalne dokaze koji nedvojbeno pokazuju da je taj proces kontaminiran da ne omogućava utvrđivanje rezultata pravovremeno i u skladu sa zakonom, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Odmah nakon odluke CIK, predsjednik SNSD naveo je da zakon nije poštovan, te da će tužiti CIK jer je potez, navodi, politički motivisan. A prije nego je odluka CIK-a bila poznata, predsjednik SNSD-a uputio je opoziciju na Komisiju. Poručio im je da svakako tamo rade njihovi ljudi.

– I to njihovi, iz SDS-a i PDP-a. Šta hoće od nas?Oni pokušavaju da naprave neku atmosferu, da pridobiju narod, neku vrstu podrške. To sve može da bude legitiman politički cilj. I to im nije zbranjeno. Niko nije osporavao njihova okupljanja. Niz laži su iznijeli, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović pozdravio je odluku CIK-a, ističići da je data šansa pravdi. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović naveo je kako se radi o sasvim logičnoj i opravdanoj odluci Centralne izborne komisije, te prvom, velikom i važnom institucionalnom koraku u borbi za istinu i vladavinu prava. A opozicionari su se, nakon još jednog protesta sinoć, danas sastali sa specijalnim tužiocem Republike Srpske Miodragom Bajićem. On ih je pak uputio na Okružno tužilaštvo Banjaluka.

– Mi ćemo tražiti da odemo do glavnog tužioca, jer Okružno javno tužilaštvo ne poduzima ništa i prilično je pasivno, a prekršena su četiri člana Izbornog zakona – o zloupotrebi isprava, uništavanja isprava, uticaja na izborni proces, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Pokušali su doći i do ministra unutrašnjih poslova RS-a, no Dragan Lukač je navodno na putu i primit će ih naredne sedmice. Istakli su, između ostalog i nezadovoljstvo zaustavljanjem autobusa koji su dovozili građane na protest u Banjaluci.

– Vrlo bitno nam je bilo da zatražimo informacije zašto policija nije djelovala na neke stvari koje su bile očigledne. Ako imate snimak jednog batinaša koji ulazi i rastjeruje ljude na biračkom mjestu, ako imate snimak ljudi koji cijepaju biračke materijale, čine očigledna krivična djela, zašo policija nije radial po službenoj dužnosti, izjavio je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP.

– Previše je očigledno i grubo kršenje zakona da bi policija i tužilaštvo to nijemo posmatrali. Naš je cilj da od ovih institucija samo tražimo da rade u skladu sa zakonom id a zakon bude jednak za sve građane, kazao je Nebojša Vukanović, predsjednik predsjednik Pokreta za pravdu i red.

Dodali su iz opozicije i to da proteste, do kraja sedmice, planiraju održati i u Sarajevu. Prva adresa je Centralna izborna komisija, te prošetati do OHR-a. Naveli su da od visokog predstavnika ne traže nikakav intervencionizam već da mu žele reći kako nije dopustivo da zažmiri na zloupotrebe i kaže da je bilo tek manjih propusta. 

okanal.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju