BROJ OBOLJELIH OD RAKA U BIH STALNO RASTE! DR. KRALJEVIĆ: OVA STVAR JE KLJUČNA ZA IZLJEČENJE

Kod žena je najučestaliji rak dojke, a procjenjuje se da godišnje u BiH rak dojke bude dijagnosticiran kod 1.500 žena.

  • Rak dojke je najčešći tumor žena u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju, i čini oko 25 posto tumora kod žena i uzrokuje oko 15 posto smrtnosti – kazala je u razgovoru za Fenu specijalistica onkologije Marija Kraljević, dr. med.

Veliki korak naprijed
Prema njenim riječima, u zemljama u razvoju posljednjih godina broj novooboljelih u stalnom je porastu.

  • Nažalost za sada ne postoji jedinstveni registar za rak u BiH pa tako ne znamo tačan broj oboljelih. Podaci su vrlo decentralizirani s toga ovom prilikom apeliram na važnost implementiranja registra za rak u BiH – istaknula je dr. Kraljević.

Iako su stope smrtnosti i dalje visoke u medicini je napravljen veliki korak naprijed, ocijenila je onkologinja.

  • Danas svjedočimo jednoj eri revolucije u onkološkom liječenju, brzom razvoju ciljane terapije koja ima velike uspjehe čak i kod metastaske bolesti, uz odličnu kvalitetu života naših pacijenata te je postignut i zamjetan napredak u liječenju i prognozi bolesnika s ovom bolesti – kazala je Kraljević.
broj oboljelih od raka u bih stalno raste! dr. kraljević: ova stvar je ključna za izlječenje
Ilustracija

Od presudne važnosti za pozitivan ishod bolesti je njeno rano otkrivanje.

  • Rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje ključ su boljeg ishoda ove bolesti.

Budući da će mnoge žene samopregledom otkriti simptome važno je da su svjesne rizika koji nosi ova bolest, odnosno da imaju znanje, vještinu i samopouzdanje da kad primijete bilo kakve promjene na grudima da se nakon toga jave liječniku“, poručila je doktorica Kraljević.

Kantonalni program
Naglasila je kako mamografija smanjuje smrtnost za oko 30 posto i potrebo je da svaka žena napravi prvu sa 40 godina, a s 35 ako ima pozitivnu obiteljsku anamnezu.

Hercegovačko-neretvanski kanton, kao prvi kanton u Federaciji BiH, 2019. godine pokrenuo je kantonalni program ranog otkrivanja raka dojke u okviru kojeg je za sve žene u dobi od 45 do 69 godine osiguran potpuno besplatan mamografski pregled.

Nedavno je donesena odluka da se taj program nastavi i sljedeće četiri godine.

  • Kada su u pitanju rizične skupine, to su žene starije životne dobi, kao i žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom.
broj oboljelih od raka u bih stalno raste! dr. kraljević: ova stvar je ključna za izlječenje
BROJ OBOLJELIH OD RAKA U BIH STALNO RASTE! DR. KRALJEVIĆ: OVA STVAR JE KLJUČNA ZA IZLJEČENJE

Također, rak dojke je učestaliji kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom, kod nerotkinja, kod onih koji su kasnije dobili prvo dijete, koji su koristili neke pripravke hormonski nadomjesne terapije ili oralne kontraceptive – istaknula je Kraljević.

Važnu ulogu u borbi protiv raka, dodala je Kraljević, svakako ima edukacija stanovništva.

  • Važna je edukacija i podizanje svjesnosti putem različitih kampanja, važne su mjere primarne prevencije raka dojke, a zatim već spomenuta sekundarna prevencija raka dojke, odnosno rano otkrivanje putem redovitih samopregleda, ultrazvučnih pregleda, mamografije i magneta dojke – kazala je Kraljević.

Potcrtala je kako je jako važno pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje bolesti, zatim jednak pristup tretmanu ove bolesti i osiguravanje kvalitete život već oboljelih pacijenata.

Kraljević je istaknula kako raka dojke nisu pošteđeni ni muškarci, iako je taj karcinom relativno rijetka bolest u toj populaciji.

  • Kod muškaraca se rak dojke pojavljuje u nekih 1 posto slučajeva, obično oko 60. godine života. Nažalost, muškarci se s ovom bolesti jave u već uznapredovaloj fazi bolesti pa je važno da se radi na podizanju svijesti kod ove populacije i preporučuje se samopregledi barem svaka dva mjeseca – navela je dr. Kraljević.

hayat.ba

drugi upravo čitaju