25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Brammertz u VS UN: Povećati saradnju u potrazi za nestalim u bivšoj Jugoslaviji

(Patria) – Serge Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), danas se obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija  kako bi govorio o radu Tužilaštva (OTP).

Govor je počeo tako što je Savjetu bezbjednosti izložio najnovije informacije o potrazi za preostalim bjeguncima koje je optužio Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR). 

“Veliko mi je zadovoljstvo da vas mogu obavijestiti da je Tužilaštvo u posljednje dvije godine lociralo polovicu bjegunaca koji su bili u bijegu nakon zatvaranja MKSR-a. Među njima su sva tri takozvana glavna bjegunca,” naime  Félicien Kabuga, Augustin Bizimana i Protais Mpiranya. Uz konstataciju da su ta postignuća “važna”, tužilac je napomenuo: “Mada ništa ne može izbrisati bol žrtava, nadamo se da su one zadovoljne s tim što se potraga za bjeguncima nastavlja.”

Osvrćući se na preostale prvostepene i žalbene postupke pred Mehanizmom, tužilac Brammertz je kazao da se Tužilaštvo aktivno priprema za usmeno iznošenje argumenata u žalbenom postupku u predmetu Stanišić i Simatović.

U pogledu krivičnog gonjenja na nacionalnom nivou za zločine počinjene tokom genocida nad Tutsijima 1994. i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, tužilac Brammertz je Savjet bezbjednosti podsjetio da pred nacionalnim sudovima još uvijek nije završeno na hiljade predmeta. Tužilac je objasnio da je stalna pomoć Tužilaštva “ključna u nastojanjima da se taj posao privede kraju”, što se vidi iz velikog broja zahtjeva za pomoć koji nacionalna tužilaštva upućuju Tužilaštvu Mehanizma.

PROČITAJ  USPJEH DR. SAMRE TURAJLIĆ: KĆERKA HAKIJE TURAJLIĆA U POTRAZI ZA LIJEKOM PROTIV RAKA

Što se tiče situacije u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je naglasio da  je “najznačajnije pitanje i dalje pravosudna saradnja na regionalnom nivou.” Konstatovao je da, mada ima pozitivnih pomaka u saradnji između tužilaca u Bosni i Hercegovini i Srbiji, “obje države nailaze na velike teškoće u obezbjeđivanju saradnje od Hrvatske,” koja se oglušila na zahtjeve za pomoć u preko osamdeset predmeta, a odgovor na neke čeka se već sedam godina. Tužilac Brammertz je rekao: “Danas je široko rasprostranjen utisak da u Hrvatskoj postoji spremnost da se postigne pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti.”  Tužilac je pozvao Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske da “sve neriješene zahtjeve za pomoć [koji su] trenutno blokirani pošalje relevantnim pravosudnim vlastima, te da ih potakne da te zahtjeve hitno riješe.”

Tužilac je, nadalje, pozvao države bivše Jugoslavije da “ostave po strani svoje političke razlike i značajno povećaju saradnju u potrazi za nestalima. To je humanitarni imperativ.”

-Click Here To Join Native Media

U zaključku, tužilac Brammertz je izrazio zahvalnost tužilaštva predsjedniku Carmelu Agiusu na njegovom vođstvu dok je obavljao dužnost predsjednika, te ponovo istakao ključnu važnost podrške koju Savjet bezbjednosti daje Tužilaštvu kako bi ono moglo okončati svoj mandat.

PROČITAJ  BH. UDRUŽENJA U SALZBURGU MEĐU NAJAKTIVNIJIM U DIJASPORI: VELIKE PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE SJEĆANJA NA 11. JULI I REGISTRACIJU ZA IZBORE

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa