BOŠNJACI IZ SLOVENIJE UPUTILI SCHMIDTU OSAM ZAHTJEVA: TRAŽE SANKCIJE I BOLJE USLOVE ZA POVRATNIKE U RS-U

bošnjaci iz slovenije uputili schmidtu osam zahtjeva: traže sankcije i bolje uslove za povratnike u rs-u

Navode da ne mogu gledati mirno niti mogu ignorirati „sve ono kroz šta prolaze članovi naših porodica, koji još žive u Bosni i Hercegovini, pogotovo oni koji žive u entitetu Republika Srpska“.

  • Pored vas, poštovani visoki predstavniče, ovo pismo šaljemo i na sve institucije Evropske unije te vođama evropskih zemalja. Vaša ekselencijo, visoki predstavniče međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, zbog velike zabrinutosti zbog stanja u Bosni i Hercegovini, pišemo vam ovo otvoreno pismo sa jasnim zahtjevima da poduzmete mjere u cilju zaštite bošnjačkih povratnika na područje entiteta RS – navode.

U obrazloženju pisma se navodi:

– U entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u posljednjih 25 godina dolazi do sve učestalijeg psihičkog maltretiranja Bošnjaka od politike i vodstva tog entiteta. Svjedoci smo stalnim prijetnjama odcjepljenjem tog entiteta. Nepriznavanju ustavnog suda Bosne i Hercegovine i drugih institucija BiH kao države. Izvođenju skupova koji su namijenjeni isključivo srpskoj populaciji, gdje je prisutan govor mržnje, kontinuiranom slavljenju neustavnog dana Republike Srpske. Redovnom veličanju ratnih zločinaca i negiranju srebreničkog genocida u javnosti, koje se ne sankcionira. Vrijeđanju žrtava genocida na sportskim događajima, koje se ne sankcionira.

Negiranje bosanskog jezika i prava bošnjačkoj djeci, da u školama uče bosanski jezik po bosanskom programu, već moraju učiti po srbijanskom programu u sklopu kojeg kod predmeta historija uče, kako se zlo kroz kojeg su prošli njihovi roditelji, djedovi i nane devedesetih, nije ni desilo, itd!

Sve to dovodi Bošnjake u situaciju da više ne vide nikakvog izlaza, niti realnih mogućnosti za pomirenje i život u tom entitetu. Prije 30 godina Bošnjaci i Bošnjakinje na području kojeg je kontrolirala vojska RS, proganjani su, ubijani, silovani, zatvarani, maltretirani, mučeni, ponižavani, opljačkani… Danas se ono malo povratnika Bošnjaka, koji su se vratili na svoje obnovljene domove, konstantno dovodi u situaciju poniženja, i stvara se atmosfera straha, koja prijeti, da se zlo sa početka 90-ih može ponoviti!

Prijave policiji i tužilaštvu ne rezultiraju osudom onih, koji tu atmosferu straha na različite načine kreiraju. To samo pokazuje, da je na djelu nastavak plana progona Bošnjaka sa tog područja drugim sredstvima. U zadnjih godinu dana, dok Putinova Rusija izvodi agresiju na Ukrajinu, nakon veoma slične agresiji Srbije nad BiH 90-ih, rukovodstvo entiteta RS podržava ruske agresore i suprotstavlja se uvođenju sankcija Rusiji, što je suprotno stavu Evrope i zapada te većine drugih država gdje vlada demokratija.

Ipak, stiče se dojam, da taj izraziti proruski stav vlasti RS-a, nikom u Evropskoj uniji ne smeta. Otkud takva tolerancija? Zbog svega gore navedenog u ime Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije od vas kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH tražimo, da usvojite:

1. Urgentne sankcije predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku zbog javnog govora mržnje i kontinuiranog negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

2. Urgentne sankcije tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog toga što negatora genocida Dodika, još uvijek sudski ne progoni.

3. Urgentne sankcije gradonačelniku Banja Luke Draški Stanivukoviću zbog govora mržnje na javnim skupovima gdje se ponaša kao da je gradonačelnik samo srpskog naroda, a ne svih stanovnika Banja Luke,

4. urgentne sankcije Predsjedniku DNS stranke Nenadu Nešiću zbog namjernih provokativnih gesti ispred parlamenta, kojima vrijeđa sve stradale civile u Sarajevu kao i ostalim gradovima BiH.

5. Urgentne sankcije svima koji su odgovorni za organizaciju proslave dana Republike Srpske od trenutka kada ga je Ustavni suda BiH proglašen neustavnim. Tu zahtijevamo sankcije organizatorima i ostalim političarima koji su bili dio povorki kako iz BiH, tako i iz drugih država.

6. Urgentne sankcije predsjedniku HDZ stranke Draganu Čoviću koji politiku vodstva RS podržava i time posredno pridonosi da se život Bošnjacima u RS dodatno pogorša.

7. Urgentno zamrzavanje financijskih sredstva Evropske unije entitetu RS kao i MMF-ovih kredita, dok god se odnos vodstva tog entiteta prema nesrpskom stanovništvu radikalno na popravi.

8. Zaustavljanje maltretiranja Bošnjaka u Prijedoru zbog hutbe ef. Amira Mahića. U općini Prijedor izvodi javni linč nad ef. Amirom Mahićem zbog izjave na hutbi, za koju se javno izvinio. No policijski pritisci se sad ne izvode samo nad ef. Mahićem, već i nad svim Bošnjacima, koji su bili prisutni u džamiji na toj hutbi.

Ovom prilikom želimo vas opomenuti da vaše dopuštanje i toleriranje nacionalističkog ponašanja političara iz RS-a vodi Bosnu i Hercegovinu na rub novih sukoba i krvoprolića. Odsustvo vaše reakcije, znači de facto podršku nastavku ponižavanja i maltretiranja Bošnjaka na području RS. U dobro svih naroda Bosne i Hercegovine i šire regije, zahtijevamo od vas i EU da urgentno reagirate. U slučaju da nemate hrabrosti to učiniti ili smatrate da to nije vaš posao, tražimo, da podnesete ostavku i tako omogućite nekom drugom, da čini ono, što bi trebala biti uloga visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Vaš odgovor na naše zahtjeve i ispunjenje istih očekujemo najkasnije do 14. marta 2023. U suprotnom ćemo sve prognane preživjele Bošnjake diljem Evrope pozvati na demonstracije, koje ćemo izvoditi dok god se ne riješe naši zahtjevi. Već 30 godina trpimo i čekamo da nam se pruži ruka pomirenja kao najviše stradalom narodu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. U zamjenu dobivamo negiranje genocida, svekoliko nipodaštavanje i otvorene prijetnje. Naš zahtjev nije vezan samo za dobro Bošnjaka nego i za dobro svih drugih građana BiH koji žele mir i normalan život – navodi se u pismu koje je potpisao Elvis Alukić, predsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije.

hayat.ba

drugi upravo čitaju