Bošković: Abazović je najodgovorniji za ruske cyber napade na Crnu Goru

SARAJEVO, (Patria) – Vladina informatička infrastruktura se drugi put za manje od nedjelju dnana našla na meti sajber napada. Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost juče je saopšteno da iza ovih napada stoje koordinisane ruske službe, te da je Crna Gora u hibridnom ratu. Poslanik DPS-a i bivši ministar odbrane Predrag Bošković, u izjavi za CdM, kaže da su odavno upozoravali da ruski hibridni uticaj ne prestaje i da samo mijenja oblike.

On smatra da je za ovu situaciju najodgovorniji odlazeći premijer Dritan Abazović, koji voljno ili nevoljno sprovodi rusku politiku u Crnoj Gori povlađujući kadrovima DF-a, kao i da pod hitno treba stvoriti institucije koje je apostolska Vlada (na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić) razorila do temelja kako bi mogli da se odupremo napadima.

Bošković ističe da kontinuirani napadi na kritične infrastrukture u Crnoj Gori ne prestaju od 2014. godine.

“Sve ovo se dešavalo i ranije. Prisjetićemo se početka 2017. godine kada su napadi bili učestali u susret formalnom članstvu u NATO. Tada su mobilne mreže, kao i Vladina mreža bile na udaru. Danas pet godina od tada napadi su se pojačali na ostale kritične infrastrukture kao što su sistemi od značaja za funkcionisanje svakodnevnih aktivnosti kao što su Vladina mreža, mreža elektroenergetskih sistema. Upozoravali smo na ovo odavno da ruski hibridni uticaj ne prestaje i da samo mijenja oblike”, naglašava sagovornik CdM-a.

Upozoravali smo, dodaje Bošković, da organizacija regionalnog centra za borbu protiv sajber i hibridnih prijetnji koji treba da vodi glavni ruski arhitekta u Crnoj Gori može staviti Crnu Goru u veliki problem.

“Ali nažalost premijer Abazovic koji voljno ili nevoljno sprovodi rusku politiku u Crnoj Gori povlađujući kadrovima DF na ključnim mjestim,a je najodgovorniji za nemogućnost kvalitetnog odgovora na ove i slične prijetnje”, smatra Bošković.

On vjeruje da Crna Gora može računati na pomoć partnera koji svakako imaju značajno veće resurse da se odupru ovakvim prijetnjam što smo i mi obilato koristili tokom ovakvih napada od 2014. do 2020. godine.

“Upozoravali smo da je izgubljeno povjerenje za vremena prethodne Vlade kod naših partnera ključni problem u odbrani Crne Gore od ovakvih i slicnih napada. Zbog toga pod hitno treba stvoriti institucije koje je apostolska Vlada razorila do temelja kako bi mogli da se odupremo napadima. Sve ostalo će ići samo u dalje srozavanje i uništavanje naše države”, zaključio je Bošković u izjavi za CdM.

Iz ANB-a su juče kazali da je ovakav sajber napad prvi put izveden na Crnu Goru.

“On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura”, kazali su iz ANB-a i dodali da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Crna Gora je od preksinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave uvjeravaju da su pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

Premijer Dritan Abazović saopštio je sinoć nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost da su sajber napadi usmjereni na crnogorske institucije, te da uopšte nisu bezazleni. On je najavio da će tražiti i ekspertsku pomoć od međunarodnih partnera.

Abazović je odgovarajući na pa pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtjevi za zarobljene podatke rekao da ne bi to sada iznosio jer nema jasnih podataka, i da je sve što je objavljeno u domenu spekulacija.

Ministar odbrane Raško Konjević je potvrdio da je riječ o napadu najvećeg obima do sada, i da iza njega stoje ruske službe.

nap.ba

drugi upravo čitaju