2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

Boška Ćavar razočarana Našom strankom: Postaje kopija Željka Komšića / Zastava BiH je moja, ali šahovnica se mora integrisati

Boška Ćavar razočarana Našom strankom: Postaje kopija Željka Komšića / Zastava BiH je moja, ali šahovnica se mora integrisati

Boška Ćavar, još uvijek aktuelna vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Mostara, oglasila se večeras na svom Facebook nalogu gdje je detaljnije komentarisala dešavanja zbog njenog (ne)glasanja na jučerašnjoj sjednici, a koje se odnosilo na prijedlog o postavljanju državnih i gradskih simbola na zgradama javnih preduzeća i institucija u Mostaru.

Istakla je da je zastava Bosna i Hercegovine njene zastava, ali dodaje kako je važno donijeti odluku koja bi u Mostaru uspjela pokriti i predstavljanje naroda.

Poručuje kako su ljiljani, trobojka i šahovnica integralni dio BiH, te da se one moraju integrisati u ono što bi se zvalo građanska BiH.

Objavu Boške Ćavar ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Šteta,bila je to neka fina priča!

Opet sam tema dana u medijima i na društvenim mrežama, opet se sa mnom, gradskom vijećnicom, i mojim stavovima bavi „elita bošnjačkog naroda“ i predstavnici građanskih snaga, Saneli Kajani i Reufi Bajrovići. Sve se isto desilo i 2021 godine kada je na mene pokrenut sinhornizirani napad, jer sam glasala suzdržano po pitanju imenovanja gradonačelnika Mostara.

Tada za mene nije postojala razlika između SDA i HDZ, ona ne postoji ni danas, niti u samom slučaju isticanja simbola i zastava u institucijama Grada Mostara. Ja sam po pitanju isticanja simbola bila suzdržana, kao i po pitanju imenovanja gradonačelnika. Mostar jeste nakićen različitim zastavama, ljiljanima i šahovnicama, koji se nalaze svuda oko nas i koriste se kao markeri za označavanje svojih dijelova teritorije.

  Panel u SAD: Kriza u BiH je otpočela pod pokroviteljstvom Washingtona

To je tako, a i da smo donijeli ovu Odluku to se ne bi promijenilo. Smatram da se pitanje zastave pokušalo još jednom iskoristiti u svrhe nacionalističke propagande. Reguliranje korištenja simbola u Bosni i Hercegovini, a naročito u Mostaru mora biti puno pametnije i sa većim konsenzusom napravljeno. Donijeti, sa jedne strane odluku, koju stranke sa hrvatskim predznakom ne podržavaju, nije dobro.

Simbol i zastava Bosne i Hercegovine su moji simboli i moja zastava, ali je veoma važno donijeti odluku koja bi u Mostaru uspijevala da pokrije i predstavljanje naroda. Ovu oblast moramo urediti tako da se ostvari okvir koji će štiti i propagira državni, županijski i gradski simbol, ali i poštiva simbole sa kojima se narodi u BiH identificiraju. Hrvati sa šahovnicom, Bošnjaci sa ljiljanima, Srbi sa trobojkom. To su zastave koje su integralni BiH, a morat će biti pametno integrirane u ono što bismo nazivali izgradnjom građanskog društva u BiH.

Svaka od zastava nosi svoju težinu, ali je svaka od ovih zastava činjenica. Svakako podržavam uklanjanje religijskih i sličnih simbola iz javnih ustanova. Nije mjesto ni raspelu, ni ajetu, ni ikoni u javnoj ustanovi sekularne i multietničke zemlje. Po domovima neka se kači ili ne kači što se želi. Ja sam suzdržana po svakom kukavičjem jaju koje posade SDA ili HDZ, ja ne želim da sudjelujem u njihovim prepucavanjima i nametanjima.

  [VIDEO] Svjetski youtuberi šokirani Omčinim videima: Ovo je izmaklo kontroli i mora se zaustaviti

Ova odluka je bio još jedan takav pokušaj, a svakim ovakvim pokušajem oni uspijevaju ono što im je cilj, a to je da ubijaju mogućnost multietničkog Mostara i uništavaju stranke i ljude koji časno i bez problema mogu prelaziti linije razgraničenja i skupljati glasove po čitavom gradu. Žao mi je što Naša stranka to nije vidjela i što se kukavički izvukla iz ovoga svega, brže bolje se ograđujući od mene. 2021 su možda imali hrabrosti, sada su preplašeni eskivirali. To je i bila i moja stranka, a ja sam željela da bude stranka što većeg broja Hrvata u Hercegovini.

Sve sam više dojma da joj je dovoljno sada da postaje pismenija kopija Željka Komšića, a ne istinska građanska alternativa za sve. Ponudila sam ostavku, ja ne želim da kvarim jedinstvo stranke koje se gradi po toj mjeri. Bosne i Hercegovine, ne može biti bez Hrvata, Srba ili Bošnjaka, niti bez njihovih simbola. Nikada utjerati i nitko utjerati to neće moći, a svakim prisiljavanjem jednih, ili drugih, ili trećih se udaljavamo. Jedino sinkronizirano i sustavno to možemo riješiti, rekla je Ćavar.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa