5 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

BLOKADE SU ZBOG RUSKOG UTJECAJA! HALILOVIĆ ZA HAYAT: RUSKI SATELITI MOGU BITI OD VELIKE KORISTI PUTINU DA ZASTRAŠUJE NAROD

Na pitanje naše Elme Odobašić koliko je za cijeli haos u BiH odgovoran ruski utjecaj, Halilović je kazao da se tom temom dugo bavi te da je o tome objavio i knjigu.

  • Već tada sam ukazao na sva ova pitanja koja se faktički manifestiraju,a kojih smo postali svi svjesni. Može se kazati da sve ovo što doživljavamo, cijeli Balkan, je rezultat jednog vremena neopreznosti i potiskivanja sadržaja i značenja ekonomskih odnosa. Evropa je dugo, preko Šredera i Merkelove, bila zauzeta pitanjima primarno ekonomskog razvoja Evrope i Njemačke – kazao je Halilović.

Dodaje da je sada došlo do otrežnjenja u Evropi.

BLOKADE SU ZBOG RUSKOG UTJECAJA! HALILOVIĆ ZA HAYAT: RUSKI SATELITI MOGU BITI OD VELIKE KORISTI PUTINU DA ZASTRAŠUJE NAROD
  • Ruski utjecaj je prisutan u političkim strankama u mnogim zemljama. Krot ekonomske odnose, bio je prisutan kroz krizu s naftom i gasom 2014. godine, kada je pola Evrope bilo bez energenata. Posebana tip kapitalizma koji se razvija i danas zapostavio je taj politički segment a sve je podredio kapitalu – kazao je Halilović.

Navodi da su BiH i Crna Gora su pod jakim utjecajima Rusije, a da je vrlo zavisno i Kosovo koje je zaustavljeno u svojim nakanama.

  • Balkan je pod jakim uticajem Rusije već duži period. Sami se ne možemo osloboditi tog utjecaja, Evropa je započela da ispravlja greške i shvatila je do čega je sama sebe dovela. Potrebno je vojno prisustvo Evrope kroz evropske snage ili NATO savez. To prisustvo može biti i podrška razvoju vojne industrije, odbrambenog naoružavanja – naveo je Halilović.
  ZALIHIĆ O NEGATIVNOJ OCJENI RADA SKUPŠTINE KS: KOŠMAR DILETANATA TROJKE OSTAT ĆE ZAPISAN ZA BUDUĆE GENERACIJE

Prema njegovim riječima, BiH je postala ovisna o Rusiji kada je ta zemlja kupila naftna postrojenja u BiH.

– Tada sam bio ambasador u Moskvi i napisao sam depešu da je to narušavanje poznatog međunarodnog dogovora velikih sila na kraju Drugog svjetskog rata, od tada osjećamo pritiske Rusije – kazao je.

BLOKADE SU ZBOG RUSKOG UTJECAJA! HALILOVIĆ ZA HAYAT: RUSKI SATELITI MOGU BITI OD VELIKE KORISTI PUTINU DA ZASTRAŠUJE NAROD

Dodaje da je kroz historiju Rusija bila na strani Srbije što se vidi po podršci u Ruskog carstva u ratovima.

  • 1948. je napravljena barijera u vojnom smislu, ali je u idološkom ostala bliska veza Jugoslavije sa Rusijom. Najperfidnije političko zastupanje i odbrana Putina je priča da ćemo se smrznuti bez ruskog plina. Ne kaže se da se ne treba se suprostavljati Rusiji nego da, ako se to čini, onda će Rusija biti prisiljena da upotrijebi atomsko oružje ili će proizvesti energetsku krizu u Evropi. Vučiću je to kao nešto nejasno, konfuzno to provlači, ne izgovara potpuno pun stav.

Rusija nema izgleda za napad ni na jednu balkansku zemlju, jer ima front u Ukrajini, ali ruski sateliti mogu biti od velike koristi Putinu kroz demagoško zastrašivanje naroda – mišljenja je Halilović.    

(A. J.)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa