BIH U UTRCI ZA NOVAC IZ 8 PROGRAMA EU-A ‘TEŠKIH’ 1,3 MILIJARDE EURA

bih u utrci za novac iz 8 programa eu-a ‘teških’ 1,3 milijarde eura

Direkcija za evropske integracije BiH potvrdila je kako BiH u budžetskom periodu do 2027. učestvuje u osam programa, i to tri transnacionalna, tri prekogranična i dva međuregionalna programa teritorijalne saradnje.

Večernji list imao je uvid u budžete te namjene svakog od njih, pri čemu se ukupna vrijednost svih onih u kojima učestvuje BiH približava iznosu od 1,3 milijarde eura, tačnije milijardu i 297,9 miliona, no pritom treba uzeti u obzir da oni finansijski vredniji, poput Interreg Europe, uključuju učešće većeg broja država, u konkretnim primjeru 29, što znači da je potrebno uložiti mnogo više energije u pripremu i pisanje programa koji će se izboriti svojom konkurentnošću.

Kada govorimo o programima transnacionalne saradnje, finansijski najvrjedniji je Interreg Euro-MED program, koji ima budžet od 294 miliona eura uz učešće 14 država. Opći cilj programa u svojoj srži ima saradnju utemeljenu na regionalnom, transnacionalnom i evropskom pristupu.

Glavni cilj programa je pak doprinos tranziciji prema društvu koje je održivo i klimatski neutralno, a taj cilj je borba protiv utjecaja globalnih promjena na mediteranske resurse uz istovremeno osiguravanje održivog razvoja i dobrobiti građana. Interreg IPA Adrion program transnacionalne saradnje vrijedan je 160,8 miliona eura, pri čemu u programu učestvuje 10 zemalja. Opći cilj programa je djelovati kao pokretač politike i inovator upravljanja, potičući evropsku integraciju među partnerskim državama, koristeći prednosti njihovih bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa. Interreg transnacionalni program za dunavsku regiju ima budžet od 215 miliona eura, a u njemu učestvuje 14 država.

bih u utrci za novac iz 8 programa eu-a ‘teških’ 1,3 milijarde eura
BIH U UTRCI ZA NOVAC IZ 8 PROGRAMA EU-A ‘TEŠKIH’ 1,3 MILIJARDE EURA

Opći cilj programa je stvaranje bolje institucionalne platforme i okruženja za transnacionalnu saradnju u cilju teritorijalne, ekonomske i društvene integracije. Kada govorimo o saradnji zemalja u okruženju, finansijski je najvredniji program Interreg VI – A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora (138,45 milipna eura grantova i sufinansiranja), a ima tri grupe strateških ciljeva definirane kroz pametniju Evropu (pametne investicije u istraživanje, razvoj i konkurentno poduzetništvo), zeleniju Evropu (zelene investicije u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima) te socijalniju Evropu (javno zdravstvo, održivi i inkluzivni turizam i kultura). Drugi po vrijednosti je program prekogranične saradnje Srbija – BiH 2021. – 2027. uz budžet od 16,22 miliona eura (grantovi i sufinansiranje), a njime se vrši podrška u pogledu poboljšanih mogućnosti za zapošljavanje i socijalna prava (investiranje u mlade, obrazovanje i razvoj vještina), kao i boljeg poslovnog okruženja i konkurentnosti (poticanje razvoja turizma, zaštita prirodnog i kulturnog nasljeđa). Program prekogranične saradnje BiH – Crna Gora 2021. – 2027. u vrijednosti od 9,73 miliona eura (grantovi i sufinanciranje) za cilj ima zeleniju i poboljšanu efikasnost resursa (zaštita okoliša, promocija prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena, upravljanje i prevencija rizika), kao i bolje poslovno okruženje te konkurentnost (poticanje razvoja turizma, zaštita kulturnog i prirodnog nasljeđa).

Dva preostala programa uključuju veći broj zemalja – Interreg Europe njih 29 uz budžet od 379 miliona eura te URBACT s 28 zemalja koji je sufinansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) s budžetom od 79,7 mil. eura i iz Instrumenta pretpristupne pomoći s proračunom od 5 mil. eura za period 2021. – 2027.

(Večernji.ba)

The post BIH U UTRCI ZA NOVAC IZ 8 PROGRAMA EU-A ‘TEŠKIH’ 1,3 MILIJARDE EURA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju