BIH NA PUTU U EU: UČINJENO JE VIŠE, VIDJET ĆEMO DA LI JE DOVOLJNO

bih na putu u eu: učinjeno je više, vidjet ćemo da li je dovoljno

Ovaj datum označava ključnu prekretnicu za Bosnu i Hercegovinu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a šta se događa iza kulisa ove diplomatije večeras je predstavljeno u emisiji “7PLUS”.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, koji su stekli dragocjenu podršku od više od 50 zastupnika iz državnih parlamenata zemalja članica Evropske unije i regiona, igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Njihove diplomatske aktivnosti usmjerene su na osiguravanje ubrzanog otvaranja pregovora između EU i Bosne i Hercegovine.

U emisiji “7PLUS”, razgovaralo se s dvojicom značajnih gostiju koji imaju direktno uvid u ovu problematiku. Šef Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Saša Magazinović, zajedno s analitičarem Inicijative za evropsku stabilnost, Adijem Ćerimagićem, istakao je značaj podrške koju su dobili od brojnih zastupnika.

VAŽNA PODRŠKA ZASTUPNIKA

Magazinović je u početku razgovora istakao izuzetno važnu podršku zastupnika.

  • Oni koji se bave međunarodnom politikom znaju šta to znači, ne pretendujem da svako ovdje ko prati politiku može shvatiti razmjere tog uspjeha kojeg ni mi nismo očekivali. Ono što mene čini sretnim kao šefa delegacije je da ovoj aktivnosti je  učestvovala cjelokupna delegacija, i opozicija i pozicija i članovi iz bh. entiteta RS što bi samo po sebi trebalo biti normalno, ali u našim okolnostima predstavlja pozitivnu vijest – kazao je Magazinović.
bih na putu u eu: učinjeno je više, vidjet ćemo da li je dovoljno
BIH NA PUTU U EU: UČINJENO JE VIŠE, VIDJET ĆEMO DA LI JE DOVOLJNO

Ćerimagić inicijativu smatra pozitivnom posebno ako se uzme u obzir negativan imidž Bosne i Hercegovine.

  • Mislim da ste ispravno kazali da prvi korak ka otvorenju pregovora o članstvu je svakako preporuka Evropske komisije koja još uvijek u ovom trenutku nije sigurna, samim tim nije samo nužno što se očekivalo od Bosne i Hercegovine već otvaranje članstva Evropske unije u nekim državama kao što su Njemačka, Nizozemska i Danska o tome moraju sud dati i njihovi parlamentarci. U tom smislu, ova inicijativa je pozitivna. Ne trebam ponavljati da je imidž Bosne i Hercegovine dosta negativan, da su vijesti koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska dosta negativne i da u tom smislu stavljanje BiH u paket sa Ukrajinom i Moldavijom i za komisiju i neke članice Evropske unije predstavlja politički izazov jer treba ubiejditi dio parlamentaraca u to. mislim da je ova inicijativa koja je pokrenuta i najavljeno usvajanje zakona itekako može pomoći – kaže Ćerimagić.
bih na putu u eu: učinjeno je više, vidjet ćemo da li je dovoljno
BIH NA PUTU U EU: UČINJENO JE VIŠE, VIDJET ĆEMO DA LI JE DOVOLJNO

“MI SMO U STEPENIŠTU”

Magazinović naglašava da Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine, EU integracije obuhvataju sve.

  • Sada, ako zamislite zgradu, mi se nalazimo na stepeništu, otvaranje pregovora je odprilike hodnik, dio ste tog prostora. Shvatam EU integracije najjačim alatom za integraciju Bosne i Hercegovine iznutra. To je kao učenik koji ima kontrolni i on će sjesti učiti, ako ga nema on neće sigurno sjesti. Kad počnete pregovarati onda svaka institucija i one male korake za nas naizgled prilagođava tome i onda je to jako veliki broj sitnih procesa koji transformiše ovu zemlju što je čini više evropskom u ovom trenutku.

Dodaje da postoje najave za jedan značajni finansijski paket od šest milijardi, dva su grantovi a četiri za projekte, kao perspektiva koja nije samo zastava EU već mnogo toga.

bih na putu u eu: učinjeno je više, vidjet ćemo da li je dovoljno
BIH NA PUTU U EU: UČINJENO JE VIŠE, VIDJET ĆEMO DA LI JE DOVOLJNO

Ćerimagić smatra da dovoljno urađeno posla te da će izvještaj sada biti oprezno sačinjen, posebno uzimajući u obzir kritike iz Haga i Brlina.

  • Pored 14 prioriteta Evropska komisija će ocjenjivati i pripremljenost Bosne i Hercegovine za ulazak u Evropsku uniju. Tu se nalazi sve od kvalitete statistike do načina obavljanja javnih nabavki. Ono što moram napomenuti da od 2019. godine od kad EU radi ove izvještaje za BiH, država nije se pokrenula ni u jednom dijelu. Mi danas čujemo iz Berlina i Haga kritike na račun bh. vlasti jer nije ispunjeno svih 14 prioriteta i tako mislim da će izvještaj biti oprezan i gdje će navesti urađeno i ono što nije urađeno.
bih na putu u eu: učinjeno je više, vidjet ćemo da li je dovoljno
BIH NA PUTU U EU: UČINJENO JE VIŠE, VIDJET ĆEMO DA LI JE DOVOLJNO

Uvijek imam identičan stav i nikada nisam zadovoljan jer znam da može mnogo bolje – jasno je podvukao Magazinović i nastavio:

  • Ali ako poredimo sa nekim prethodnim periodom učinjeno je mnogo više nego za prethodni mandat od četiri godine. Da li će to biti dovoljno vidjet ćemo. Sve dok se odluke donose konsenzusom mi moramo imati podršku svih.

Dodaje da ljudi koji prate domaću političku scenu nekada ne razumiju način i govor koji se vode na međunarodnom planu.

  • Naravno da je važno za ljude koji se dotiču Bosne i Hercegovine da dobiju informaciju iz prve ruke i da ne donose svoje zaključke iz poluinformacija ili informacija za koje se dovijaju da dobiju. Ovo nam je tačka dodira i pozicije, opozicije i nevladinog sektora.

Pogledajte video OVDJE.

(E. Fejović)

The post BIH NA PUTU U EU: UČINJENO JE VIŠE, VIDJET ĆEMO DA LI JE DOVOLJNO first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju