BIH IMA KAPACITET DA PRIMI 500 IZBJEGLICA IZ UKRAJINE

Vlada entiteta Federacija BiH zadužila je Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da stavi na raspolaganje 40 kreveta na jednom spratu u hotelu “Walter”, kojim upravlja ova agencija, za smještaj izbjeglica iz Ukrajine. Ukoliko bude potrebno na raspolaganje će biti stavljeno dodatnih 40 kreveta.

Koordinator OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti Igli Hasani, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, rekao je novinarima da je riječ o “izvanrednom primjeru gdje se oduzeta imovina, stečena nezakonitim aktivnostima iskoristila u socijalne svrhe”.

Vinko Jakić, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, koja upravlja hotelom rekao je da agencija aktivno sarađuje s OSCE-om u pogledu zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

  • Federalna vlada i građani BiH stoje na raspolaganju svim izbjeglicama iz Ukrajine. Oni su dobrodošli u BiH i mi ćemo im pružiti svaku vrstu pomoći”, rekao je Jakić.
hayat.ba/2022/05/crve-kriz-migranti-1_b_c_458ff873a204a2f7ab69071f7c62702c.jpg” alt=”” class=”wp-image-673785″ />
BIH IMA KAPACITET DA PRIMI 500 IZBJEGLICA IZ UKRAJINE

Dodao je da prema podacima Misije OSCE-a, BiH u ovom trenutku ima kapacitet da primi oko 500 izbjeglica iz Ukrajine, od čega bi 250 bilo smješteno u Federaciji BiH.

Haris Magrdžija, koordinator za migracije Crvenog križa FBiH dodao je da se prema podacima kojima njihova organizacija raspolaže u BiH trenutno nalazi oko 350 osoba iz Ukrajine, među kojima su uglavnom žene i djeca.

“Najveći broj osoba je smješteno u Međugorju, njih oko 100. U kontaktu smo s njima. Najčešće imaju potrebe za hranom, higijenom, medicinskim uslugama, kao i ostale specifične potrebe djece i žena”, rekao je Magrdžija.

Istakao je da određen broj djece prati nastavu u online formatu i da nije bilo potrebe da se uključuju u bh. sistem obrazovanja.

Kako je kazao, izbjeglice su uglavnom zadovoljne prijemom u BiH, ali da ne namjeravaju ostati, već se nadaju povratku u domovinu ili odlasku u neku od zemalja Evropske unije.

hayat.ba

drugi upravo čitaju