2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

BIH GODIŠNJE GUBI VIŠE OD 1,5 POSTO SVOGA STANOVNIŠTVA

Bosna i Hercegovina zauzela je prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu prema podacima UN-ova izvještaja za 2022. godinu. BiH godišnje gubi više od 1,5 posto  svoga stanovništva.

“BIJELA KUGA”

Gotovo pola miliona osoba napustilo je BiH od 2013. prema rezultatima istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH. Samo u 2021. godini to je učinilo 170.000 stanovnika – gotovo grad veličine Banje Luke.

Sindikati predviđaju da će ih u ovoj godini otići i dvostruko više. U BiH se bilježi ogroman rast mortaliteta, a usporedno, što zabrinjava stručnjake, i pad nataliteta.

“Bijela kuga” je rijetko kada bila važna tema za političke predstavnike u BiH. Mlade se ne stimulira da stupe u brak, da proširuju porodicu.

Rodiljske naknade u BiH su neujednačene, u nekim kantonima uopće se i ne isplaćuju. Negativan prirodni prirast je konstanta posljednjih deset godina. Glavni razlog smanjenja broja novorođenih je loša socijalno-ekonomska situacija zbog koje se stanovništvo masovno iseljava.

U odnosu na 2020., 2021. godine rođene su 124 bebe manje. Negativan trend, koji je, također, izražen, je povećan broj preminulih, pa je u 2021. bilo 22.633 preminulih više nego rođenih, dok je u 2020. ta razlika iznosila 16.809.

  • Bosna i Hercegovina se suočava sa starenjem i depopulacijom stanovništva. Već sada stanovništvo je izgubilo reproduktivni potencijal – naglasio je nedavno Tomas Kučera, zamjenik šefa Katedre za demografiju na Karlovu sveučilištu u Pragu.
  DAN ORUŽANIH SNAGA BIH: VOJNO MUFTIJSTVO VAŽAN JE SEGMENT ODBRAMBENIH STRUKTURA

Ovo su ključni problemi demografske slike Bosne i Hercegovine. Stanovništvo bolji život traži izvan granica naše zemlje. Ostaju uglavnom stariji, a budućnost je sve više neizvjesna. Ko će raditi i državu graditi? Aktuelna situacija nije ohrabrujuća.

– Imat ćemo više od 40 posto ukupnog stanovništva koje će imati više od 65 godina u sljedećih 50 godina. Kada znamo da će biti takva struktura stanovništva, počinjemo razmišljati što je nužno za uraditi u pogledu pružanja zdravstvenih usluga, kako možemo omogućiti dugoročno učenje, kako postupati s pacijentima, šta je s radom. To su vrlo važna pitanja – istaknuo je predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti.

BIH GODIŠNJE GUBI VIŠE OD 1,5 POSTO SVOGA STANOVNIŠTVA

Na ova pitanja brzo treba pronaći odgovor.

 Odrediti najbolje mjere koje će poboljšati demografski prikaz BiH prije nego što bude kasno. Promijenjena struktura društva zahtijeva promjene sistema jer će samo odgovarajući sustav moći odgovoriti njihovim potrebama i tako učiniti državu funkcionalnom.

Situacija jest alarmantna, ali još nije kasno, tvrdi struka. Pravodobnim djelovanjem negativni učinci mogu se ublažiti, a mogući scenarij potpune demografske katastrofe, ipak, spriječiti.

SLUŽBENE STATISTIKE

Siromaštvo, nezaposlenost i nesigurnost u državi neki su od razloga zbog kojih mladi ljudi ne zasnivaju porodicu. A nakon što se napravi i taj prvi korak, bračni parovi obično kalkuliraju koliko djece mogu othraniti.

U Bosni i Hercegovini, ali i regiji, većinom je to jedno ili dvoje djece, dok se smrtnost iz godine u godinu povećava. U BiH je i veliki broj nezaposlenih mladih, a gotovo 200 hiljada njih starijih od 30 godina živi s roditeljima.

  IZ NEUMA PO HRANU IDU U HRVATSKU: CIJENE OTIŠLE U NEBO, NE ISPLATI SE U BIH KUPOVATI HRANU I KOZMETIKU

Veliki broj mladih u Bosni i Hercegovini još uvijek živi s roditeljima. Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, gotovo je 200 hiljada, tačnije 186.090. Jedan od razloga je nezaposlenost, ali ne nužno jer i oni mladi koji rade ne mogu otplaćivati kredit i mjesečno za ratu davati između 400 i 650 KM, piše Večernji list.

Oni koji ne žive s roditeljima uglavnom traže priliku kako bi napustili BiH i negdje vani zaradili novac kako bi u BiH kupili stan ili podigli sprat kuće.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa