BIA JE MALO NERVOZAN Vojin Mijatović u stilu Dodika: Bosna neće biti građanska džemahirija, bit će država svih nas ili je neće biti!

Piše: Rasim Belko


Nervoza u redovima Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine može se rezati nožem, naročito nakon što je njihov kadar Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH poručio da će razmisliti o saglasnosti na budući sastav Vlade FBiH. 

Istup Stojanovića uveliko je razbio višemjesečnu mantru da drugi član rukovodstva FBiH Refik Lendo (SDA) blokira formiranje Vlade FBiH. No, Stojanovićev potez nije usmjeren da zaštiti Lendu već ono što je preostalo od digniteta SDP-a. 

A SDP je do ovih izbora važio za istinski multietničnu, građansku i prodržavnu stranku. No, ponašanje prvenstveno predsjednika te stranke Nermina Nikšića i njemu najbližih saradnika, uzrokovalo je sukobljena mišljenja unutar stranke, ali i još veći pad rejtinga. 

SDP i Nermin Nikšić “progutali” su Sanju Vlaisavljević kao kandidatkinju HDZ-a BiH. Igor Stojanović i dio SDP-a očito to ne može prihvatiti. Pokušali su to kadrovi oko Nikšića maskirati političkim atakom na prijedlog koalicionog partnera NES-a Anela Kljaku. 

No, nisu uspjeli, jer očito su svoje kandidate birali pogrešnom metodom. U jeku napada na Kljaku, kojeg se optužuje za krađu glasova u Mostaru, ali bez optužnice, stigla je informacija kako je Almin Hopovac, SDP-ov kandidat za prvog policajca Federacije, zapravo osoba s optužnicom. Istina, optužnica čeka potvrđivanje, ali je podignuta. 

Iako je sve to uticalo na stanje u SDP-u i reakciju Stojanovića, čini se da je pak najveći problem kandidatura Vojina Mijatovića, prvo za ministra unutrašnjih poslova, a potom za ministra obrta. 

Mijatović je mnogo često znao držati lekcije stranačkim kolegama, prvenstveno sarajevskom SDP-u, oko patriotizma i politike. Prozivao je Mijatović stranačke kolege što mu nisu došle na Dan državnosti u Banjaluku. 

A potom ih je prozvao i što ne reaguju na hapšenja pripadnika Armije Bosne i Hercegovine. Očekivao je valjda od kolega u SDP da izađu na ulice i javno osude ljude koji još nisu pravno osuđeni.

Tada je poručio: “Naravno, niko nije kriv dok se ne dokaže, ali sam očekivao da će neko iz Sarajeva, pa makar iz SDP-a BiH reagovati na ovo”.

Nisu mu to zaboravili ni u sarajevskim, ali ni u nekim drugim ograncima SDP-a. 

Kao što mu ne mogu zaboraviti svi u SDP-u da je svojevremeno poručivao da će se “9. januar kao Dan Rs slaviti šta god odlučio Ustavni sud BiH” i da on nema nikakav problem s tim.  

Čak su i oni koji u javnosti pružaju podršku trojci i partnerima upitali ima li smisla da Vojin Mijatović bude ministar u Federaciji. 

“Zašto je predložen Vojin Mijatović, njegovo biračko tijelo je u Rs. Ja obožavam Mijatovića, ali kakva je ovo igra”, upitala se Rubina Čengić gostujući u programu N1. 

Vjerovatno samo Nermin Nikšić zna kakva je igra. Jer, Mijatović mu je do sada bio jedan od odanijih kadrova, ali znaju to očigledno i pretendenti da naslijede Nikšića na čelu SDP-a. 

Zna i sam Mijatović da je privremeno blokiranje imenovanja od strane Igora Stojanovića zbog njega samoga. Zbog toga je Mijatović nervozan, a u nervozi počinje iznositi stavove koje do sada nismo imali priliku čuti od potpredsjednika SDP-a BiH. 

Mijatović je danas skinuo mrak s očiju svima koji su vjerovali da je on neka nova, probosanska snaga iz entieta Rs. 

Nervozan zbog neizvjesnosti oko fotelje, Mijatović iz Banjaluke poručuje: “Bosna i Hercegovina će biti država svih nas ili je neće biti, vaše pravoslavne, islamske i lažne građanske džemahirije neće uspeti!”.

Tako završava objava Mijatovića u kojoj objašnjava šta i ko nije bio. Zapravo zadnjom rečenicom više otkriva šta je bio i šta je sada, jer njegove riječi su možda i brutalnija verzija Dodikovih poruka. 

U SDP-u je bilo i ima ozbiljnih ljudi, krajnje je vrijeme da porazmisle u kojem pravcu ih vode Nikšić i njegovi specijalci. 

nap.ba

drugi upravo čitaju