BH. GRAĐANI KUPUJU SAMO ONO OSNOVNO I NA SEZONSKIM SNIŽENJIMA

bh. građani kupuju samo ono osnovno i na sezonskim sniženjima

Odjeća i obuća mogu se kupiti po znatno nižim cijenama od početne. No, ipak, trgovci kažu kako se ne bilježe prevelike gužve.

  • Cijene smo snizili koliko smo mogli. Prodaje se odjeća, ali ni blizu kao prethodnih godina. Istina, ima kupaca koji ne gledaju na cijenu, nego kupuju sve zanimljivo što im “zapne za oko”, ali sve ih je manje. Ima i onih koji prije nego što kupe neki odjevni predmet dobro pogledaju cijenu, razmisle, prespavaju donošenje odluke kako ne bi bilo ishitrenih postupaka. U svakom slučaju, osjeti se stagnacija. Prioriteti su se promijenili, sve je poskupjelo, a hrana i osnovne potrepštine, jasno je, imaju prioritet u odnosu na neki komad odjeće – priča trgovkinja u Mostaru.

Teška vremena

Da se dobro razmisli prije nego se nešto kupi, tvrde i kupci.

  • Svako sniženje i akcija dobro dođu. Vremena su teška, ali, opet, svako sniženje je značajno. Evo, potvrdit ću vlastitim primjerom. Imam dvoje djece, jedno ide u osnovnu školu, a drugo u vrtić te, kao i svake godine, prije početka nove školske odnosno pedagoške godine treba obnoviti odjeću jer djeca rastu i većinu stvari koju su nosila na proljeće sada su prerasla. Kupila sam im po jedne patike, po nekoliko majica, trenerke, hlače – osnovno što im treba za početak nastave i vrtića. Istina, neke stvari sam našla na dobrom popustu, pa se i tu nešto uštedjelo. Za zimu ćemo kupovati naknadno, ponovno “loveći” akcije. Ovaj sam put ciljano otišla kupiti što im treba uz prethodno napravljen i analiziran popis. Djeca rastu i uvijek im nešto novo treba, tako da je potrebno sve detaljno planirati i ne “bacati” novac na stvari koje će prerasti za nekoliko mjeseci. Općenito govoreći, nisu dobra vremena za velike i “slučajne” kupovine jer rashodi su preveliki i prihodi ih ne mogu pokriti i to je jednostavno naša realnost – priča mlada majka.

Svoje iskustvo kupovine na sezonskim sniženjima ispričala je i Ljiljana.

  • Redovno odjeću i obuću kupujem na sezonskim sniženjima, pa sam tako i ovoga avgusta. Iako se navodi da je riječ o sezonskom sniženju, što podrazumijeva trenutno ljetnu kolekciju, može se pronaći i dio kolekcije za hladnije dane.
bh. građani kupuju samo ono osnovno i na sezonskim sniženjima
BH. GRAĐANI KUPUJU SAMO ONO OSNOVNO I NA SEZONSKIM SNIŽENJIMA

Rasprodaja

Cijene su u nekim slučajevima snižene i 70 posto. Međutim, treba biti pažljiv. Nerijetko trgovci tokom sniženja u prodaju stavljaju i komade stare i po pet godina. I na to treba obratiti pažnju. Također, često pod reklamom “rasprodaja” roba bude snižena tek nekih 20 posto te kupovina i nije baš isplativa. Sve u svemu, isplati se ostaviti nešto novca sa strane te u šoping krenuti u vrijeme velikih sniženja.

Može se kvalitetno obući za ne tako velike iznose novca – objašnjava Ljiljana. Iz udruga za zaštitu potrošača ističu kako nije nikakvo čudo što nema prevelikih gužvi.

  • Sasvim je očekivano da nema prevelikih gužvi. Kupuje smo onaj ko mora. To su uglavnom roditelji školaraca i djece vrtićke dobi. Trebamo biti svjesni da je bilo vrijeme godišnjih odmora, onaj ko si je mogao priuštiti možda je i “vidio” more. S druge strane, treba se pripremiti i za zimu.

Dolaze hladniji dani, treba pripremiti ogrjev, zimnicu…

Ako sve navedeno uzmemo u obzir, jasno je da je avgust jako skup mjesec za većinu porodica. A danas smo posebno u lošoj situaciji. Kada vidimo ova stalna poskupljenja, posebno hrane, s plaćom rijetko ko može normalno živjeti i nije nikakvo čudo što se kupuje doslovno samo ono bez čega se ne može.

O penzijama i potrebama penzionera da i ne govorimo jer su oni u neopisivo teškoj situaciji. Bh. građani se više nemaju čega odreći jer njima je u današnjem vremenu sve postalo luksuz, govore u udrugama za zaštitu potrošača.

(A.H./Večernji list)

The post BH. GRAĐANI KUPUJU SAMO ONO OSNOVNO I NA SEZONSKIM SNIŽENJIMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju