BH. DRŽAVLJANI POKUŠALI NA SILU UĆI U HRVATSKU: JEDAN PROBIO RAMPU, DRUGI ZAMALO ZGAZIO POLICAJKU

bh. državljani pokušali na silu ući u hrvatsku: jedan probio rampu, drugi zamalo zgazio policajku

  • Zatim u noćnim satima 3. februara, 26 godišnji bosanskohercegovački državljanin je, upravljajući teretnim vozilom bez registarskih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući graničnu kontrolu probio rampu na graničnom prijelazu te se udaljio prema unutrašnjosti. Policijski službenici zaustavili su ga na području Slunja – navedeno je saopćenje.

Ubrzo nakon toga je 19-godišnji bh. državljanin, upravljajući kombijem bh. tablica, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na istom graničnom prijelazu ušao u Republiku Hrvatsku.

  • Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen – istaknuto je u saopćenju.

Iz policije su kazali i da su svi prevoženi strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, a osumnjičeni krijumčari su privedeni i protiv njih će biti podnesene krivične prijave.

  • Krivične prijave su podnijete nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane – navedeno je.

Uz to, protiv 26-godišnjaka iz BiH podnesena je i krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela oštećenja tuđe stvari te je prema njemu postupano i u skladu sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama.

  • Protiv 19-godišnjaka podnijeta je krivična prijava zbog počinjenog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi dok je prema drugom 19-godišnjaku koji je zaustavljen u Karlovcu zbog počinjenog prekršaja postupano u skladu sa Zakonom o suzbijanju zloupotrebe droga – piše u saopćenju karlovačke policije.

The post BH. DRŽAVLJANI POKUŠALI NA SILU UĆI U HRVATSKU: JEDAN PROBIO RAMPU, DRUGI ZAMALO ZGAZIO POLICAJKU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju