Beroš: Načelno ima dovoljno liječnika, ali nisu dobro raspoređeni

MINISTAR zdravstva Vili Beroš govorio je večeras u Dnevniku HRT-a o situaciji u zdravstvu. Kaže da načelno ima dosta liječnika, ali da nisu dobro raspoređeni. Beroš je također rekao da će preventivni pregledi spriječiti teške bolesti i da je to njihov cilj.

“Jačanjem prevencije unapređujemo dijagnostiku takvih bolesti, unapređujemo liječenje i u konačnici ishode. To je naš cilj. U zemlji gdje imamo doajena prevencije, prof. Andriju Štampara, dosta moramo poraditi na tome i tako se može unaprijediti sve zdravstvene ishode”, rekao je Beroš.

O uvođenju preventivnih pregleda koje će obavljati već ionako preopterećni obiteljski liječnici

Preventivne preglede obavljat će uglavnom obiteljski liječnici koji su već ionako preopterećeni.

“Postoji široka radna skupina koja je analizirala sve elemente, uključujući opterećenost liječnika obiteljske medicine. Stoga su ponuđena dva koncepta – u ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili na punktu doma zdravlja ako je to ravnatelju doma zdravlja lakše i jednostavnije omogućiti. Pilot-projekt služi tome da procijenimo naše ideje i njihovo funkcioniranje na terenu pa da vidimo u kojem smjeru ići. Nakon rezultata pilot-projekta sagledat ćemo funkcioniranje istog i odlučit ćemo u kojem će smjeru krenuti Nacionalni projekt preventivnih zdravstvenih pregleda”, rekao je ministar zdravstva.

O reformi zdravstva

U saboru je danas predstavljena reforma zdravstva. Stanje je takvo da mladi liječnici odlaze, nedostaje 200 liječnika, 4000 medicinskih sestara. Na pitanje kako riješiti taj problem, ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi – upravo reformom.

“Stoga je reforma utemeljena i ona je odgovor na većinu navedenih pitanja. Danas su u Saboru usvojena dva najvažnija zakon u zdravstvenom sustavu. Oni predstavljaju temelj za provođenje reforme, međutim oni su samo prvi korak. Nakon toga čeka nas još puno posla i ti koraci su jasno definirani”, istaknuo je.

Kako zadržati mlade liječnike u Hrvatskoj?

Na ponovno pitanje kako bi liječnici trebali ostati u Hrvatskoj i kako proizvesti nove liječnike, rekao je da u ovom trenutku ne želi reći da ne nedostaje liječnika u Hrvatskoj.

“Mogli bismo načelno reći da ih ima relativno dovoljno, ali da nisu dobro raspoređeni. To je odgovornost ove Vlade i ranijih Vlada. Konkretno 90-ih godina 12 godina nisu raspisivane specijalizacije. Sada osjećamo posljedice takvog nedjelovanja i neaktivnosti. Stoga je naš zadatak to riješiti, no nemamo čarobni štapić”, rekao je Beroš.

“Prošle godine prema analizama Hrvatske liječničke komore zaposleno je najviše specijalizanata u zadnjih 20-ak godina, njih 714. Od 2016. u sustav je ušlo 20% liječnika više. Specijalizacija traje 4-6 godina, ovisno o djelatnosti. To je dugotrajan proces. Moramo biti svjesni naše odgovornosti jer temelj ove reforme koju sada uspostavljamo reflektirat će se u budućnosti kroz 5-6 godina, desetljeće ili dva. Sada baštinimo posljedice ranijeg činjenja ili nečinjenja, isto tako sada postavljamo temelj za zdravstveni sustav naše budućnosti”, objasnio je Beroš.

Beroš: Dugovi u zdravstvu ne rastu, stabilno su visoki

Ministar zdravstva rekao je da dugovi u zdravstvu ne rastu već da su stabilno visoki.

“Dugovi su stabilno visoki, ali zato radimo reformu da bismo promijenili paradigmu financiranja zdravstvenog sustava i da bismo u konačnici počeli plaćati po učinkovitosti i kvaliteti, a ne kao sada na osnovu limitnog faktora. Kad je riječ o tim troškovima, hrvatska Vlada i Ministarstvo doista rade sve da unaprijede modernu medicinu.

Od 2016. godine 14 milijardi kuna utrošili smo samo na posebno skupe lijekove za liječenje naših pacijenata i otprilike 180 milijuna kuna samo za djecu koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Sve su to enormni troškovi. Uzimajući u obzir da je izdvajanje po glavi stanovnika iz doprinosa u RH 960 eura, a prosjek EU-a 3200 eura, ja se ponekad pitam kako uspijemo sve financirati. Međutim, u ovom trenutku su dugovi stabilni i ne rastu”, naglasio je Beroš.

O prosvjedu pet liječničkih udruga

O sutrašnjem prosvjedu pet liječničkih udruga koje imaju oštre kritike na situaciju u zdravstvu i na rad resornog ministra, Beroš je rekao da je bilo kakvu dilemu i krizne elemente potrebno rješavati razgovorom za stolom.

“Međutim, taj razgovor mora uvijek biti u dobroj vjeri, na neki način s jasnim rezultatima istog. Ako vam netko dođe razgovarati s figom u džepu, nema od toga ništa. Sve što je obećano će se realizirati, poput reprezentativnosti liječničkog sindikata, poput uredbe o koeficijentima koja je u izradi”, rekao je Beroš te dodao da ne može govoriti o rokovima.

“Rokovi ovise o općenitoj ekonomskoj situaciji, o Ministarstvu financija, općenito o funkcioniranju Vlade u cjelini, no ispunit će se zasigurno”, naglasio je. Na kraju je rekao da će sutra tijekom prosvjeda pet liječničkih udruga biti s jednom udrugom pacijenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju