10 C
Sarajevo
Sri, 09, 22

Begićeva poruka Schmidtu: Ne ljutite se, čitajte, ne držite živim ideje Miloševića

SARAJEVO, (Patria) – Nakon scena u Goraždu i riječi visokog predstavnika Christiana Schmidta, oglasio se član Predsjedništva Demokratske fronte, univerzitetski profesor Zlatan Begić.

– Pokušaj da se tzv. “konstitutivnost naroda” kao politički pojam pretoči u pravnu kategoriju sa konkretnim pravnim sadržajem i pravnim posljedicama u pogledu raspada Jugoslavije izvorno je bila ideja Slobodana Miloševića (ponajprije SANU-a) – sa namjerom da kroz Badinterovu komisiju ovaj pojam – koji se do tada upotrebljavao isključivo u neformalnom govoru i političkom smislu – dobije karakter i snagu formalne pravne kategorije koja proizvodi konkretne pravne posljedice, a sa ciljem kreiranja pravnog osnova za cijepanje Hrvatske i BiH i stvaranje Velike Srbije. Badinterova komisija (sastavljena od vrhunskih pravnih stručnjaka) je, međutim, odbila mogućnost da se jedan takav pojam, mimo ustavnih akata na snazi, tretira kao pravna kategorija, odnosno kao pravni osnov za prekrajanje republičkih granica. Vrlo brzo je, međutim, službeni Zagreb prihvatio Miloševićev koncept konstitutivnosti – ali samo s obzirom na BiH, sa ciljem realizacije vlastitih teritorijalnih pretenzija prema BiH (što je posle presuđeno kao UZP), poručio je Begić te dodao:

– A onda je bjelosvjetsko smeće koncept konstitutivnosti sa svim njegovim aktuelnim diskriminatorskim sadržajem i domašajem, sa svim onim što on danas predstavlja te pod svim mogućim oblicima prinude, inkorporiralo u ustavni sistem BiH kroz Vašingtonski i Dejtonski mirovni sporazum – po prvi put kao ustavno-pravnu kategoriju sa konkretnim i ustavom propisanim (diskriminirajućim!) sadržajem, provodeći tako ideju čiji je otac – zvanično i personalno – Slobodan Milošević.

Dakle, mit o konstitutivnosti u bivšoj Jugoslaviji trebao je prvenstveno da posluži za uspostavljanje Velike Srbije pri čemu je ova kategorija trebala da dobije karakter pravne kategorije (kao pravni osnov) kroz mišljenja Badinterove komisije – što se nije desilo.

  MUFTIJA GRABUS NA OTVORENJU DŽAMIJE U KLINČIĆIMA: STRATEŠKI PUT JE NEZAVISNA BIH – AUTONOMNA ISLAMSKA ZAJEDNICA

Evropski sud je o principu konstitutivnosti kazao svoje (kazala je to i Badinterova komisija svojevremeno), međutim, nosioci velikodržavnih politika iz susjedstva i iz BiH, te predstavnici međunarodne zajednice u BiH očigledno ne odustaju od Miloševićevog koncepta.

Čini se da Slobo nikad nije bio življi. Tuđman je – kada je o BiH riječ bio samo njegov vrlo dobar učenik kao što su, čini se, i aktuelni predstavnici međunarodne zajednice u BiH u smislu ideja koje slijede svojim potezima i stavovima.

I da, na sastanku koji je održan neposredno prije nametanja izmjena Izbornog zakona koje su se odnosile na integritet izbornog procesa, između ostalog, g-din Schmidt – prema dostupnim informacijama izjavio je da tek uči Ustav BiH.

– Danas vidimo da mu to vrlo teško ide. Ipak, za složenost aktuelnog gradiva iz Ustavnog prava Bosne i Hercegovine nisu krivi oni koji su poklani (ili koji su to trebali biti), niti oni koji pokušavaju da osiguraju minimum funkcionisanja sistema u BiH djelujući unutar ustavnog okvira čiji idejni tvorac je balkanski kasapin, a koji neki nazivaju i luđačkom košuljom. Zato, što se mene tiče, g-din Schmidt može da se dere u svojoj kući i na svoje ukućane (ako mu to tamo dozvole!). I može da bude ljut na svo ono smeće koje je osmislilo i svezalo luđačku košulju ovoj zemlji i njenim ljudima. A koju bi on, kako se čini, još malo da pritegne…

P.S. Kada gospodin visoki predstavnik dođe do dijela o ljudskim slobodama i pravima, obavezno da pročita i obradi presude Evropskog suda za ljudska prava. Ako nas uopšte smatra ljudima…, poručio je Begić.

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa