BEĆIROVIĆ ĆE BITI DOSLJEDAN ILI NE Može li Krišto bez odgovora o NATO-u biti mandatar za sastav Vijeća ministara?

Piše: A. Čorbo-Zećo


U susret imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH priča oko programa koji je zatražio Željko Komšić dvojako se tumači. Apsolutno je legitimno, a čak i poželjno da Predsjedništvo BiH prije glasanja za Krišto iščita program rada, a posebno se trebaju akcentirati pitanja šta je sa NATO integracijama i povećanjem budžeta za odbranu.

Te odgovore zapravo i očekuje Komšić, jer u Smjernicama buduće vlasti nema niti jedne riječi o NATO-u, pa čak ni saradnji, koja već uveliko traje.

A, sada su sve oči uprte u Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH koji je ranijih godina kao zastupnik i delegat SDP-a u Parlamentu BiH žestoko kritizirao sve one koji su bili spremni ili su opstruirali put BiH ka NATO-u. I upravo će sada imati priliku praktično pokazati da ranija priča nije bila samo opoziciono djelovanje već izraz stvarne politike Bećirovića.

I uz redovno kritiziranje SNSD-a i politika iz Republike Srpske Bećirović je 2017. godine javno kritizirao i HDZ BiH. Stranku čija članica Krišto treba da postane mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

Bećirović je naime, na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost tada objavio glasanje o prijedlogu koji je on stavio na dnevni red – da se dinamizira put BiH prema punopravnom članstvu u NATO savezu. 

Protiv dinamiziranja integracije BiH u NATO savez osim poslanika iz entiteta RS glasali su i poslanici HDZ-a. Ovo je prvi put da su poslanici HDZ-a otvoreno istupili protiv članstva u NATO savezu i zvanično pokazali da su počeli voditi prorusku politiku.

Bećirović je rekao da je članstvo u NATO savezu jedan od dva strateška vanjsko-politička cilja i da o tome nema više rasprave. O tome su jednoglasno donijeli odluke i zakone Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH i naša obaveza je da to provodimo i ubrzamo.

bećirović će biti dosljedan ili ne može li krišto bez odgovora o nato-u biti mandatar za sastav vijeća ministara?

Nedavno je i obnovio svoj stav, te je uprkos potpisanim Smjernicama, a koje potpisuje i njegov SDP, kazao da su NATO i EU neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine.

Poručio je i da će stavovi o pitanjima koja su vezana za NATO put naše države, kao i o drugim važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, bit u skladu sa državnim, a ne uskostranačkim interesima.

„Naša država mora intenzivirati saradnju s NATO-om u vojno-odbrambenoj dimenziji, kao i u aktivnostima koje su povezane sa poimanjem sigurnosti: ekonomski aspekt sigurnosti, vladavina prava, borba protiv korupcije, prirodne nepogode i suprotstavljanje savremenim i nekonvencionalnim sigurnosnim prijetnjama“, istakao je član Predsjedništva BiH Bećirović.

Sada je ostalo nejasno kako će se to i ispuniti. Stoga se očekuje da Bećirović, jednako kao i Komšić ova pitanja postavi Borjani Krišto, prije nego digne ruku za njeno imenovanje. Sve drugo će ipak biti rad za uskostranačke interese, a ne interes države Bosne i Hercegovine.

Na kraju i sam Bećirović je kazao da, kada je riječ o potvrđivanju imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH da se taj proces mora voditi u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH, Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

"Kao član Predsjedništva BiH služit ću ljudima u BiH, dakle građankama i građanima BiH i pokušat ću da donosim najbolje odluke za BiH. Ja nisam nikakav stranački član Predsjedništva koji mora polagati račun bilo kojoj političkoj partiji", isticao je Bećirović.

Sada ga čeka i praktična primjena izrečenog.

nap.ba

drugi upravo čitaju