BAGO I CENIĆ ZA HAYAT.BA O ODLUCI VLADE FBIH: CIJENE ĆE RASTI, OGRANIČAVANJE MARŽI NEMA EFEKTA

bago i cenić za hayat.ba o odluci vlade fbih: cijene će rasti, ograničavanje marži nema efekta

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je kako je problem BiH u odnosu na regiju to što smo ovisnik o uvozu pa nije bilo moguće ograničiti cijene nego samo marže.

Odluka je sigurno korisna, međutim, ako ona bude stajala sama bez drugih odluka iz drugih ministarstava u cilju smanjenja pojedinačnih iznosa iz potrošačke korpe neće se ništa desiti, stava je Marin Bago, iz Udruženja potrošača ‘Futura’ iz Mostara.

  • U idućem periodu, vrlo kratkom jer nemamo puno vremena, važno je da li će Vlada ostati na ovome ili će raditi ozbiljan posao. Ako ostane na ovome ništa se neće desiti i cijene će i dalje rasti kao što smo imali priliku gledati istu stvar u zadnjih desetak godina – kaže Bago za Hayat.ba.

OVO JE SAMO NEKOLIKO ARTIKALA

Napominje kako je Vlada FBiH donijela odluku o ograničenja marži, a ne cijena.

  • Ako poskupi nabavna cijena robe, siguno će poskupjeti i ti proizvodi, za razliku od Hrvatske koja je donijela odluku o ograničavanju cijena. Ništa se značajno neće desiti ako druge institucije ne budu donosile odluke u cilju smanjivanja drugih iznosa iz potrošačke košarice. Ovo je samo nekoliko artikala, a 3.300 KM iznosi potrošaka košara, ima se tu na čemu raditi – rekao nam je Bago.
bago i cenić za hayat.ba o odluci vlade fbih: cijene će rasti, ograničavanje marži nema efekta
BAGO I CENIĆ ZA HAYAT.BA O ODLUCI VLADE FBIH: CIJENE ĆE RASTI, OGRANIČAVANJE MARŽI NEMA EFEKTA

Ovakvu odluku Vlade FBiH ne podržava ni Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak. Smatra kako ona neće donijeti mnogo koristi ni potrošačima, a ni preveliku štetu učiniti niti smanjiti dobit veletrgovcima i trgovačkim lancima.

  • Ni FBIH nema dovoljno mehanizama za kontrolu da li se pridržavaju te odluke. Drugo, trgovačkim lancima je mnogo jednostavnije čak i da moraju platiti kaznu jer je to mnogo manje od onoga što se zarađuje nekom maržom koja ne bude smanjenja. Mala je lista proizvoda i neće previše uticati na kupovne navike potrošača odnosno njihovu kupovnu moć. Mnogo je prihoda zahvaljujući inflaciji, više od planiranih i umjesto da se vrati to onima koji su najviše u potrebi, to se ne radi – dodaje Cenić.

Kaže da se ograničavanjem marži ne pomažesamo socijalno ugroženima i onima koji imaju upitnu egzistenciju nego svima.

RASTU REDOVI ISPRED JAVNIH KUHINJA

  • I onaj ko ima 5.000 i 7.000 KM plaću kupovat će te proizvode čija je marža kao ograničena. Ali, šta ćemo sa povećanim siromaštvom, šta ćemo s tim što nemamo socijalnu kartu. Anketa o potrošnji stavnovništva nije urađena od 2015. godine od kada nemamo socijalnu sliku društva. Sve veći su redovi ispred javnih kuhinja. Da li će njima pomoći ograničavanje marže proizvoda? Onaj ko ima 400 KM mjesečno ili nema nikakva primanja i onaj ko ima 5.000, 6.000 i 7.000 KM isto se koristi tih proizvodima. Nema to ozbiljnog efekta to je jednostavno da se kaže: ‘Mi nešto radimo’ – zaključuje Cenić za Hayat.ba.   
bago i cenić za hayat.ba o odluci vlade fbih: cijene će rasti, ograničavanje marži nema efekta
BAGO I CENIĆ ZA HAYAT.BA O ODLUCI VLADE FBIH: CIJENE ĆE RASTI, OGRANIČAVANJE MARŽI NEMA EFEKTA

Podsjećamo da se odluka Vlade FBiH odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma, hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama, zatim jestivo suncokretovo ulje od litar, so od kilogram, šećer kristal bijeli od kilogram, makaroni 400 grama, riža dugo zrno 800 grama, te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti.

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama, svježa jaja M klase 30 komada, zatim svježe cijelo pile u kesi kilogram, svježa juneća rebra s kostima kilogram te deterdžent za veš u prahu tri kilograma i deterdžent za suđe tečni litar.

(A. Jamaković)

The post BAGO I CENIĆ ZA HAYAT.BA O ODLUCI VLADE FBIH: CIJENE ĆE RASTI, OGRANIČAVANJE MARŽI NEMA EFEKTA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju