ARKTIČKI TALAS KOSI ZEMLJE ŠIROM SVIJETA: JAKE MEĆAVE ODNIJELE VIŠE ŽIVOTA U SAD-U

Hiljade letova je otkazano, očekuje se da će pasti i do 20 centimetara snijega, a u pojedinim gradovima temperature su uveliko pale u debeli minus. Da ledena apokalipsa ne očekuje samo dijelove Evrope i SAD, pokazuju i najnovije prognoze za naredne dane u Srbiji.

Kataklizma u Sjedinjenim Američkim Državama

Temperature ispod nule i snijeg potpuno su poremetile avio saobraćaj na Srednjem Zapadu i Zapadu, ali i na nekim aerodromima na jugu Amerike.

Ukupno je otkazano više od 3.000 letova. Najviše otkazanih letova bilo je na aerodromu u Teksasu, gdje je ukupno otkazano više od 1.000 letova, piše NBC News.

Montana je ponijela „titulu“ najhladnije države u SAD-u, gdje je izmjereno minus 42 stepena, dok je najtoplije bilo na Floridi.

Oko 110.000 američkih domova i preduzeća ostalo je bez struje, najviše u Oregonu.

Pogledajte video OVDJE.

arktički talas kosi zemlje širom svijeta: jake mećave odnijele više života u sad-u
Ilustracija

Zvaničnici sektora javnog transporta pozvali su stanovnike da izbjegavaju putovanja jer se očekuje da će putevi biti opasni i klizavi od leda koji bi mogao da optereti drveće i dalekovode i dodatno oteža situaciju.

Nastava je otkazana u školama u Portlandu, Chicagu, Denveru, Dalasu i Fort Vortu.

Niske temperature odnijele su više ljudskih života širom Amerike. Najmanje četiri osobe su nastradale, uključujući dvije osobe za koje se sumnja da su preminule od hipotermije.

Jedan muškarac je poginuo nakon što je drvo palo na njegovu kuću, a jedna žena je stradala u požaru koji izbio kada je drvo palo na kamp kućicu. Pokrenuta je i istraga o smrti tri beskućnika u Milvokiju, a zvaničnici kažu da je hipotermija najvjerovatniji uzrok.

Očekuje se da će kiša i susnježica nastaviti da padaju u pojedinim dijelovima SAD.

Očekuje se da će temperature biti umjerenije sredinom sedmice, ali se predviđa da će novi talas hladnog zraka stići na jug SAD preko sjevernih ravnica i srednjeg zapada.

Velika Britanija okovana snijegom

Ledeni talas stigao je i u Veliku Britaniju. Najhladnija temperatura od minus 22 stepena izmjerena je u Škotskoj.

Kako piše Daily Mail, Liverpool je od engleskih gradova najviše pogođen snijegom, a također je zatvoreno i 36 škola, a u Škotskoj 100.

Britanska meteorološka služba saopštila je da bi temperature mogle da padnu i na minus 15, a na snazi je i više od 100 upozorenja na poplave.

Arktički zrak pomjerio se na jug širom zemlje u posljednjih nekoliko dana, čineći ga za pet do šest stepeni nižim nego što je uobičajeno za ovo doba godine, saopćio je Met office.

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenje o hladnoći, koje upozorava na moguće posledice po zdravstveni i socijalni sektor.

Zbog oštre zime poremetio se i željeznički saobraćaj.

Ovakve zime zabilježene su 2018. godine, kada je u martu selo Nenthed bilo okruženo sniježnim nanosima, zbog čega su zalihe hrane morale da se isporučuju helikopterom.

Također, u novembru 2021. godine, mušterije paba Tan Hil, bili su zarobljeni u taverni tri dana.

arktički talas kosi zemlje širom svijeta: jake mećave odnijele više života u sad-u
ARKTIČKI TALAS KOSI ZEMLJE ŠIROM SVIJETA: JAKE MEĆAVE ODNIJELE VIŠE ŽIVOTA U SAD-U

Zavejani u Kini

Oko 1.000 turista u Kini je blokirano zbog lavina u planinskom naselju u regionu Sinđang na sjeverozapadu zemlje.

Promenljivo vrijeme ometa evakuaciju, a pristup do turističkog sela Hemu, u blizini tromeđe Kazahstana, Rusije i Mongolije presječen je zbog lavine.

Visina snježnog pokrivača u pojedinim krajevima dostiže čak sedam metara, što otežava rad mehanizacije za raščišćavanje puteva.

Čišćenje dionice zatrpanog puta duge 50 kilometara počelo je prije sedam dana. Spasilačke napore i radove na uklanjanju snijega komplikuju kamenje, krhotine i grane drveća koje je nanela lavina, pa je mehanizacija za raščišćavanje puteva gotovo neupotrebljiva, a spasioci su zbog toga koristili lopate i bagere.

(E.F. / Nova)

The post ARKTIČKI TALAS KOSI ZEMLJE ŠIROM SVIJETA: JAKE MEĆAVE ODNIJELE VIŠE ŽIVOTA U SAD-U first appeared on Hayat.ba.hayat.ba

drugi upravo čitaju