-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

Arheolozi na tragu Kleopatrine grobnice?!

Arheologinja sa Sveučilišta Santo Domingo, Kathleen Martinez, koja već gotovo 20 godina traga za Kleopatrinom izgubljenom grobnicom. Sada vjeruje da je na tragu otkrivanja Kleopatrine grobnice!?…

Martinez i njezin tim otkrili su tunel od 1305 metara, koji se nalazi 13 metara pod zemljom, nedavno je objavilo egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta – stručnjaci za arhitektonsko projektiranje nazvali su ga “čudom inženjerstva”.

“Iskapanje je otkrilo ogromno vjersko središte s tri svetišta, svetim jezerom, više od 1500 predmeta, bista, kipova, zlatnika, golemu zbirku novčića s prikazima Aleksandra Velikog, kraljice Kleopatre i Ptolemejevaca”, rekao je Martinez.

“Najzanimljivije otkriće je kompleks tunela koji vode u Sredozemno more i potonule strukture”, dodala je. Istraživanje ovih podvodnih struktura bit će sljedeća faza njezine potrage za izgubljenom grobnicom egipatske kraljice – putovanja koje je počelo 2005. godine.

kompleks tunela
Kompleks tunela koje je otkrila arheologinja Kathleen Martinez

“Moja upornost se ne može brkati s opsesijom. Divim se Kleopatri kao povijesnoj ličnosti. Bila je žrtva rimske propagande čiji je cilj iskriviti njezinu sliku”, rekao je Martinez.

“Bila je obrazovana žena, vjerojatno prva koja je formalno studirala u Aleksandrijskom muzeju, kulturnom središtu svog vremena”, rekao je Martinez, koji je rekao da se divio Kleopatri kao studentici, lingvistkinji, majci i filozofkinji. .

Kompleks tunela
Kompleks tunela koje je otkrila arheologinja Kathleen Martinez

Kad joj je 30. godine prije Krista njezin suprug, rimski general Marko Antonije, umro na rukama, Kleopatra si je ubrzo nakon toga oduzela život dopustivši da je ugrize aspida, prema popularnom vjerovanju. Taj je trenutak ovjekovječen u umjetnosti i književnosti – ali, više od dva tisućljeća kasnije, malo se zna o tome gdje leže njihovi ostaci.

  Otkrio je da mu je čep u uhu ostao pet godina!

Niz tragova naveo je Martineza da vjeruje da bi se Kleopatrina grobnica mogla nalaziti u Ozirisovom hramu u ruševinama grada Taposiris Magna, na sjevernoj obali Egipta, gdje se rijeka Nil ulijeva u Sredozemno more.

Glavni među njima bilo je samo ime. Prema Martínezu, Kleopatra se u svoje vrijeme smatrala “ljudskom inkarnacijom božice Izide”, kao što se Antonije smatrao utjelovljenjem boga Orisisa, Izidinog muža.

Martinez vjeruje da je Kleopatra možda odlučila pokopati svog muža u hramu kako bi odražavala ovaj mit. Od svih 20 hramova oko Aleksandrije koje je proučavala, Martinez je rekla, “ni jedno drugo mjesto, građevina ili hram ne kombinira toliko uvjeta kao hram Taposiris Magna.”

Dosadašnja iskapanja otkrila su “hram posvećen Izidi” – za koji Martinez vjeruje da je još jedan znak da je izgubljena grobnica u blizini – kao i tunele ispod mora.

Sada je, rekla je Martinez, na “početku novog putovanja” — podvodnih iskapanja.

Prema priopćenju Ministarstva turizma i antikviteta, egipatsku su obalu stoljećima pogađali potresi, zbog čega su se dijelovi Taposiris Magne urušili i potonuli pod valovima, prenosi izdanje CNN-a

Ovo je mjesto gdje Martinez i njezin tim traže sljedeće. Iako je “prerano znati kamo vode ovi tuneli”, ona se nada.
Ako tuneli vode do Kleopatre, “bit će to najvažnije otkriće stoljeća”, rekla je.

izvor: Zanimljivosti dana

zanimljivostidana.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa