Apple se suočava s problemima s EU zbog dolaska Apple Intelligence.

Apple je prošle sedmice na WWDC-u ušao u svijet veštačke inteligencije predstavljanjem Apple Intelligence za iOS 18 i macOS Sequoia. Međutim, postoji mogućnost da ovaj proizvod neće biti odmah dostupan u Evropskoj uniji nakon lansiranja, zbog najave od strane Applea da može doći do blokade izdavanja Apple Intelligence u EU zbog regulatornih zabrinutosti.

Da li će iPhone 16 (Plus) moći koristiti Apple Intelligence?

Apple je najavio da Apple Intelligence, iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing možda neće biti dostupni u EU zbog Digital Markets Acta (DMA), koji bi mogao primorati ovu tehnološku kompaniju iz Cupertina na smanjenje sigurnosti svojih proizvoda i usluga.

– Advertisement –

“Zabrinuti smo da bi zahtjevi za interoperabilnošću iz DMA mogli prisiliti nas da kompromitiramo integritet naših proizvoda na način koji ugrožava privatnost i sigurnost podataka korisnika,” rekli su iz Applea u izjavi za Bloomberg.

Apple je obustavio razvoj Vision Pro 2 – dolazi jeftiniji model s cenom od 1,500$

U izjavi za Financial Times, Apple je rekao, “Zbog regulatornih neizvjesnosti koje donosi Digital Markets Act, ne vjerujemo da ćemo moći izbaciti tri od ovih [novih] funkcija — iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing poboljšanja i Apple Intelligence — našim korisnicima u EU ove godine.”


1 1

Još nije jasno kako bi tačno Apple Intelligence, iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing mogli kršiti DMA, ali Appleova odluka da ih ne objavi u EU znači da stotine miliona korisnika Apple proizvoda u EU neće moći isprobati najnovije softverske funkcije i usluge ove kompanije.

EU pokreće istragu protiv Applea zbog novih naknada u trgovinama aplikacija

Ipak, postoji nada za korisnike u EU jer Apple još uvijek nije donio konačnu odluku o izdavanju i spreman je surađivati s Evropskom komisijom kako bi pronašao rješenje.


1 29

“Predani smo suradnji s Evropskom komisijom u pokušaju da pronađemo rešenje koje bi nam omogućilo da ove funkcije dostavimo našim korisnicima u EU bez kompromitovanja njihove sigurnosti,” rekao je glasnogovornik Applea Fred Sainz u izjavi za The Verge.

Apple je o
Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )

Izvor: ( itportal.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju