Apple problem agregacije baterije riješava dolaskom iPhone 15 modela

Apple se suočava s “izazovom” vezanim za agregaciju baterija na iPhone 14 modelima pametnih telefona. Iako službeni odgovor još nije pružen, čini se da se rješenje nazire. To rješenje dolazi u obliku modela iPhone 15, što god čudno zvučalo. Bitno je napomenuti da ova dva aspekta nisu nužno isključivi, niti je jedan nužno posljedica drugoga.

Apple iPhone 15 serija s Thunderbolt brzinom punjenja od 35W

Ovo je zapravo poprilično kompleksno pitanje. Postavlja se pitanje stari li baterija novijih iPhonea brže? Je li to zbog veće moći iPhonea 14 Pro? Možda su u igri zaslon, pregrijavanje, ili način punjenja?

Točan uzrok problema s pražnjenjem baterije na iPhoneu 14 Pro vjerojatno je teško utvrditi, no svakako možemo istaknuti nekoliko potencijalnih faktora koji bi mogli biti odgovorni, a procjena je na vama.

Apple USB Type-C čip koji će “regulirati” snagu punjenja, dostupan u javnosti

S nedostatkom mjesec dana prije službenog predstavljanja iPhonea 15 serije (što se navodno dogodilo 12. rujna), čini se da mnogi korisnici nisu zadovoljni trajanjem baterije svojih iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Max.


tekst1naslovnad

Može li se ovaj “problem” možda jednostavno riješiti kupovinom novog iPhonea? Je li Appleov plan bio upravo to? To je vjerojatno malo vjerojatno. Korisnici iPhonea izvještavaju o “iznimno niskom” kapacitetu baterije na svojim iPhoneima 14 Pro i iPhoneima 14 Pro Max koji su stari manje od godinu dana.

EU: Apple ne smije ograničiti brzinu punjenja na USB Type-C kabelima

Stvarno je teško utvrditi jesu li baterije na novim iPhoneima starije brže. Dva moguća pristupa ovoj “istragi” mogu biti: prvo, analizirati performanse baterije na vlastitom iPhoneu i reći kako se drži u pogledu trajanja i maksimalnog kapaciteta; drugo, razmotriti potencijalne uzroke bržeg starenja baterija iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Max, temeljem spekulacija koje kruže na tehnološkim platformama kao što su Twitter i YouTube.


introducing iphone 15 pro apple

Što se tiče moje vlastite analize, čini se da moji iPhonei stariju prilično uglađeno. Važno je napomenuti da postoje dvije bitne točke koje bi mogle utjecati na ovu situaciju. Telefon koji svakodnevno koristim je iPhone 13 mini, koji nakon otprilike 18 mjeseci upotrebe ima kapacitet baterije od 86%, što se čini prilično normalnim.

Apple A17 Bionic – dospio u javnost

Još značajnije, ovaj model nikada nije bio poznat po iznimnoj trajnosti baterije, a meni je to sasvim prihvatljivo s obzirom na preferencije za manji uređaj. S druge strane, iPhone 14 Pro koji koristim isključivo u svrhu testiranja i recenzija trenutno ima kapacitet baterije od 100%. Ključno je ovdje napomenuti da se ovaj telefon ne koristi svakodnevno (niti približno), što objašnjava njegovo iznimno stanje baterije.

tekst1sl3 5

No, mnogi korisnici na društvenim mrežama ne dijele istu sreću. Mnoštvo korisnika na Twitteru izvještava o smanjenju kapaciteta baterije na iPhoneu 14 Pro i iPhoneu 14 Pro Max, sa stope od 87-90% kapaciteta, unatoč uređajima koji nisu stari ni godinu dana.

Xiaomi 13T Pro osvanuo na renderima, predstavljanje na IFA sajmu

Primjera radi, jedan korisnik navodi da je njegov iPhone 13 Pro Max bio na 94% maksimalnog kapaciteta u isto vrijeme prošle godine, dok drugi korisnik navodi da je trogodišnji iPhone 12 Pro Max sada na 85% kapaciteta, što dodatno naglašava lošiju izdržljivost iPhonea 14 Pro Max.

Apple iPhone 14 ima problem s agregacijom (zdravljem) baterije

Osobno gledajući, uvijek sam imao isti stav prema ovom “problemu” – izbjegavam previše fokusiranje na brojku “maksimalnog kapaciteta baterije”. To ne znači da tu brojku potpuno zanemarujem, no smatram da ta brojka ne odražava stvarno stanje trajanja baterije na iPhoneu. Ono što me više zanima je kako se baterija ponaša u mom svakodnevnom korištenju.


tekst2naslovna

Za mene je važno je li uređaj sposoban izdržati onoliko koliko meni treba, koliko god to vrijeme bilo. Svi mi imamo različite navike korištenja, pa tako neki gledaju videozapise, drugi igraju igre, neki koriste Always-on zaslon, dok drugi ne. Ovisno o ovim faktorima, svatko ima svoj doživljaj trajanja baterije.

Netflix želi glumiti PlayStation – ako imate iPhone to je moguće

Kad je riječ o glavnim osumnjičenima za problem s pražnjenjem baterije iPhonea 14 Pro, Appleova implementacija Always-on zaslona se često spominje. Pojava Always-on zaslona na iPhoneu 14 Pro možda je glavni krivac za smanjenje trajanja baterije u usporedbi s iPhoneom 13 Pro, budući da je ovo prvi iPhone koji uključuje tu funkcionalnost.


tekst1sl1 13

No, testiranja su pokazala da utjecaj Always-on zaslona na trajanje baterije može varirati ovisno o postavkama i stvarnom korištenju uređaja.

Apple Watch 9 biti će “manja” nadogradnja u odnosu na prethodnika – zna se cijena

Sve u svemu, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max bi mogli predstavljati rješenje za probleme s baterijom koje su korisnici primijetili na iPhoneu 14 Pro i iPhoneu 14 Pro Max.

 

Očekuje se da će ti modeli imati veće baterije i učinkovitiji čip, što bi trebalo pozitivno utjecati na trajanje baterije. Novi USB-C priključak za punjenje također se očekuje, što bi moglo značiti i brže punjenje. No, hoće li sve ovo doista riješiti sve dileme i zabrinutosti korisnika, ostaje vidjeti.

itportal.ba

drugi upravo čitaju