Anušić: Otkazao sam sastanak s crnogorskim ministrom zbog izjava o Morinju

MINISTAR obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić otkazao je predviđeni sastanak s crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem, neslužbeno doznaje Hina iz Ministarstva obrane, dok podgorički radio AntenaM piše da je sastanak otkazan zbog Krapovićevih javno izrečenih stavova o postavljenoj spomen-ploči u logoru Morinj i o vlasništvu broda Jadran.

Anušić boravi u Crnoj Gori, gdje bi trebao prisustvovati proslavi Dana hrvatskog naroda. Tijekom posjeta, kako doznaje crnogorski radio AntenaM, Anušić se u Podgorici trebao sresti i s ministrom obrane Crne Gore Draganom Krapovićem, ali taj je sastanak otkazan.

Krapović: Napravljena je greška prilikom postavljanja spomen-ploče

Krapović je, podsjeća taj podgorički radio, nedavno kazao da je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj i da natpis, na kojem, između ostalog, piše da su događanja u tom logoru “posljedice velikosrpske agresije”, ne odgovara činjenicama.

Krapović je rekao i da ono što se dogodilo u logoru Morinj nije posljedica velikosrpske agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji, i da bi ploču trebalo zamijeniti.

Na Krapovićeve izjave reagirao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, koji je rekao da ”bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije ni biti vjerodostojni NATO saveznik”.

Krapović: Hrvatska nema pravo tražiti brod Jadran

Grlić Radman je naglasio da će svaki budući pokušaj uklanjanja ploče u Morinju smatrati povredom sjećanja na žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Hrvatske.

Krapović je također u intervjuu crnogorskoj televiziji Vijesti poručio da crnogorska vlada nije spremna pregovarati o vlasništvu školskog broda Jadran i da ga Hrvatska nema pravo tražiti. Tijekom posjeta Crnoj Gori ministar Anušić prisustvovat će misi u katedrali sv. Tripuna, a kasnije i proslavi Dana hrvatskog naroda, koja će biti održana u dvorani Auditorium u Domu vojske u Tivtu.

Oglasio se i Anušić. 

O otkazivanju posjeta danas se na Facebooku oglasio i ministar Anišić koji je potvrdio navode crnogorskih medija. 

“Sastanak s crnogorskim ministrom obrane Draganom Krapovićem otkazao sam zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran. Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana iznio u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i povijesnih činjenica”, napsiao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju