18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

ANKETA O RADNOJ SNAZI U BIH: STOPA NEZAPOSLENOSTI 16,7 POSTO

Prema podacima dobijenim putem Ankete o radnoj snazi koja je provedena u prvom kvartalu, odnosno u periodu januar – mart ove godine, broj zaposlenih osoba se smanjio za 1,9 posto, a broj nezaposlenih se povećao za 2,2 posto u poređenju sa prethodnim kvartalom, pokazuju podaci iz istraživanja Agencije za statistiku BiH.

Broj osoba izvan radne snage u prvom kvartalu iznosio je 1,499 miliona i nije se mijenjao u odnosu na prethodni kvartal.

Stopa aktivnosti je bila 48,1 posto, stopa zaposlenosti 40,1 posto, stopa nezaposlenosti 16,7 posto i stopa neaktivnosti 68,2 posto.

anketa o radnoj snazi u bih: stopa nezaposlenosti 16,7 posto
FENA

U posmatranom periodu, od ukupnog broja zaposlenih osoba 66,1 posto osoba pripadaju starosnoj grupi od 25 do 49 godina, zatim 26,2 posto starosnoj grupi od 50 do 64 godine, 6,2 posto starosnoj grupi od 15 do 24 godine i 1,4 posto ima 65 i više godina.

Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 62,7 posto osoba pripada starosnoj grupi od 25 do 49 godina, zatim 19,7 posto starosnoj grupi od 50 do 64, te 17,3 posto starosnoj grupi od 15 do 24 godine godine i 0,3 posto ima 65 i više godina.

PROČITAJ  Slobodne zone u F BiH za privlačenje stranih investicija

Podaci o registrovanoj nezaposlenosti koja je za mart iznosila 30,7 posto, razlikuju se od anketne stope do koje se dolazi anketnim istraživanjem reprezentativnog uzorka.

hayat.ba

-Click Here To Join Native Media

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa