[Android] Šta su “RCS poruke” i kako ih koristiti?

U tekstu saznajte koje su prednosti RCS razgovora i kako ih možete početi koristiti na svom Android telefonu.

Možda ste posljednjih godina naišli na izraze “RCS poruke” ili “RCS razgovori“. Ali što to točno znači? RCS i kako se razlikuje od SMS/MMS i druge platforme za neposrednu komunikaciju (instant messaging)? Više o tome u nastavku.

Što su RCS poruke?

Sadržaj članka (otvoren)

Bogate komunikacijske usluge (RCS) je suvremena protokol za slanje poruka koje su namijenjene zamijeniti tradicionalni SMS i MMS poruka. RCS donosi bogatije značajke, uključujući mnoge od onih dostupnih na najboljim platformama za trenutnu komunikaciju kao što su WhatsApp, Telegram i Signal.

RCS također na neki način oponaša Appleovu uslugu – iMessage. Međutim, unatoč natjecanju s iMessageom, Apple planira dodati RCS podršku na iPhone 2024. godine putem ažuriranja softvera.

[android] što su "rcs poruke" i kako ih koristiti?

Kratka povijest RCS-a

RCS je stvoren 2007. godine nekoliko jakih “igrača” u mobilnoj industriji. Sam RCS protokol/standard se temelji na GSMA-ov univerzalni profil, prema industrijskom standardu za implementaciju RCS-a.

Google prvi je najavio rad na RCS podršci za Android u priopćenju za javnost u 2016. godini Prvotna – i glavna – namjera bila je nadogradite sveprisutni SMS protokol za slanje poruka. Nekoliko godina kasnije – RCS je globalno dostupan zahvaljujući ubrzanoj implementaciji, iako još nije sve gotovo.

Karakteristike RCS poruka

RCS razgovori predstaviti nekoliko uzbudljive karakteristike koji SMS čine zastarjelim. Jedna od njih je mogućnost praćenje potvrde da su vaše poslane poruke pročitane s datumom isporuke. Također možete vidjeti indikator pisanja (“… kuca”), standardna značajka modernih platformi za izravnu komunikaciju.

Možete slati i primati veće datoteke (do 105 MB), pa će se fotografije i video zapisi slati u mnogo većoj rezoluciji nego putem MMS-a. Također možete odgovarati na poruke koje dobivate putem RCS-a.

RCS također radi drugačije od SMS-a. Šalje poruke putem mobilni podaci ili Wi-Fi sve dok druga osoba također koristi RCS. Ovo se razlikuje od SMS-a koji se šalje preko mreže vašeg mobilnog operatera.

Sada da vidimo kakav je RCS u usporedbi sa SMS-om i MMS-om i što ga čini revolucionarnim u svijetu poruka.

RCS vs. SMS/MMS poruke

Postoji velika razlika između RCS, SMS i MMS. SMS ima svoje karakteristike koje ga razlikuju od modernih platformi za instant komunikaciju, pa čak i od RCS-a. Na primjer, ne trebate mobilnu podatkovnu niti Wi-Fi vezu da biste koristili SMS. Ima minimalne prepreke za korištenje, potrebna vam je samo mobilna veza i signal. Za RCS prvo ćete se morati spojiti na Internet.

Još jedna posebna značajka je da ne morate preuzeti dodatnu aplikaciju za korištenje SMS-a. Gotovo svi telefoni, uključujući i osnovne telefone, dolaze s posebnim SMS aplikacija. Međutim, mnogi Android uređaji ne dolaze s instaliranom RCS kompatibilnom aplikacijom, kao što je Google poruke aplikacije.

Još jedna razlika između RCS-a i SMS-a je ta što je svaki od njih SMS poruke su ograničene on 160 znakova. To objašnjava zašto su duže poruke prema zadanim postavkama podijeljene u segmente kada se poruka šalje putem SMS-a. Pomoću RCS-a možete slati duge poruke koje daleko premašuju ograničenje od 160 znakova.

Dijeljenje multimedijskih datoteka također nije moguće s SMS-om. To se radi pomoću mms, ili usluge razmjene multimedijskih poruka. MMS ima nisko ograničenje veličine datoteke, pa su zajedničke slike obično mutne. Kao što je već spomenuto, RCS premašuje ovo ograničenje, što vam omogućuje slanje datoteka na 105 MB.

Konačno, RCS podržava grupne poruke, Potvrde o čitanju, reakcije na poruke i indikator pisanja, koji nije dostupan za SMS i MMS. Također podržava različite formate podataka, uključujući GIF-ovi, naljepnice, lokacije, fotografije, dokumenti i videa.

Kako “dobiti” RCS poruke na svom Android telefonu?

[android] što su "rcs poruke" i kako ih koristiti?

Iako su RCS razgovori podržani na Android uređaj sa Android verzija 5.0 ili novijamožda nemate aplikaciju Google poruke na svom telefonu. Osim toga, neki telekomunikacijski operateri još ne podržavaju RCS, pa u tom slučaju treba biti strpljiv. Prije nego što uključite RCS, provjerite sljedeće:

 • Provjerite je li vaš telefon povezan s internetom.
 • Preuzmite najnoviju verziju aplikacije Google poruke, Samsung poruke ili željenu SMS aplikaciju ako podržava RCS.
 • Ako imate više SIM kartica u svom telefonu, provjerite je li ista kartica koja se koristi za prijenos podataka postavljena kao zadana za pozive.
 • Provjerite imate li najnoviju verziju operativnog sustava Android koju vaš telefon podržava.
 • Postavite aplikaciju kompatibilnu s RCS-om kao zadanu aplikaciju za razmjenu poruka.

Kako aktivirati RCS poruke na Androidu

U nastavku ćemo vam pokazati kako aktivirati RCS u Googleova aplikacija Poruke. Samo imajte na umu da ovo možda neće raditi u svim situacijamaovisno o vašem uređaju i operateru.

 • Otvorite aplikaciju Google poruke i dodirnite ikonu profila u gornjem desnom kutu.
 • Na skočnom izborniku odaberite “Postavke poruka > RCS razgovori” (Postavke poruka > RCS razgovori).
 • Ako je RCS dostupan u vašem području i na vašem uređaju, vidjet ćete ‘klizač’ na vrhu zaslona. Povucite klizač da omogućite RCS razgovore.
 • Zatim unesite telefonski broj i dodirnite “Provjeri sada” (Potvrdite sada).
 • Dajte aplikaciji nekoliko sekundi da potvrdi vaš broj. Pokušajte ponovno kasnije ako aplikacija ne uspije potvrditi vaš broj nakon nekoliko minuta.
 • Nakon završetka provjere status će se promijeniti u “povezan” (Povezano), što ukazuje da jest RCS uključen.
 • Zatim možete uključiti opcije poput “Slanje potvrde čitanja” (Pošalji potvrde čitanja) i “Prikaži indikator pisanja” (Prikaži indikator tipkanja) ako želite iskoristiti RCS.

[android] što su "rcs poruke" i kako ih koristiti?

Nakon što završite, možete početi slati i primati poruke i datoteke putem RCS-a. Ako je primatelj Isto objavio RCS na vašem telefonu, vaša će poruka proći kroz ovaj moderni protokol. Međutim, ako nisu omogućili RCS ili ga njihov operater ne podržava, aplikacija Poruke hoće natrag na SMS.

Zahvaljujući RCS-u, možete poslati odmah visokokvalitetne slike, video zapisi, GIF-ovi i slično putem Wi-Fi ili mobilnih podataka. Također možete vidjeti kada netko tipka, znati kada je pročitao vašu poruku i reagirati na primljene poruke.

Napisao: Boris Plavljanić

Poštanski ured [Android] Što su “RCS poruke” i kako ih koristiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju