18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

ALARMANTNO: EVO ZBOG ČEGA JE REGISTRACIJA VOZILA U RS-U SKUPLJA I DO 200 KM, ČEKA LI ISTO I FBIH?

Poskupile su i usluge registracije vozila.

I vlasnici vozila u bh. entitetu RS ubuduće će plaćati i do 200 KM. Posljedica je to rasta inflacije i poskupljenja generalno, što je, kako je pojašnjeno, prouzrokovao velike probleme i na tržištu osiguranja.

Predsjednik Upravnog odbora Euros osiguranja Siniša Kurteš kazao je za medije iz RS da je inflacija dovela do ogromnog poskupljenja vozila, rezervnih dijelova automobila, kao i rasta cijene rada i odštetnih zahtjeva, te da su zbog toga bili primorani na ovaj korak.

  • Proizvođačka inflacija trenutno je 30 posto i ako se ovako nastavi postoji velika mogućnost da osiguravajuća društva dođu u situaciju da ne mogu adekvatno isplatiti štetu – kazao je Kurteš.

Dakle, cijene registracije i osiguranja vozila nisu poskupjela, ali se, kako je pojašnjeno, ukidaju povoljnosti koje su sve osiguravajuće kuće davale vozačima, takozvani bonusi.

alarmantno: evo zbog čega je registracija vozila u rs-u skuplja i do 200 km, čeka li isto i fbih?
ALARMANTNO: EVO ZBOG ČEGA JE REGISTRACIJA VOZILA U RS-U SKUPLJA I DO 200 KM, ČEKA LI ISTO I FBIH?

Da li će se i vozači u Federaciji BiH ostati bez te pogodnosti?

  • Udruženje/udruga društava za osiguranje u Federaciji BiH kao strukovno udruženje osiguranja ima određena saznanja u vezi sa pojavama na tržištu koje bi trebalo onemogućiti, naročito kada je u pitanju obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Udruženje je u skladu sa tim saznanjima pripremilo inicijativu za naš Upravni odbor, sa ciljem da nakon razmatranja bude proslijeđena regulatornoj Agenciji za nadzor na nadležno postupanje. Do razmatranja i eventualnog prihvatanja i upućivanja inicijative prema regulatoru ne mogu se iznositi podaci o bilo kojem akteru na tržištu niti je praksa da samo Udruženje to javno čini – kazao je za Raport predsjednik Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH Ermin Čengić.
PROČITAJ  BIDEN BI MOGAO POSJETITI SAUDIJSKU ARABIJU ZBOG KRIZE SA ENERGENTIMA

Dodao je kako je njihov osnovni motiv da osiguranici i oštećena lica ostvaruju sva svoja prava i da se ispunjava osnovna funkcija osiguranja, a to je ekonomska zaštita od štetnih dejstava po nastanku osiguranog slučaja, u cijelosti i bez bilo kakve iznimke.

  • S druge strane, u okviru obraćanja prema regulatoru trebali bi biti detektirani nosioci aktivnosti za koje postoji opravdana sumnja da izlaze iz okvira očekivanog rasta premijskog prihoda te ponašanja usklađenih sa zakonskim i podzakonskim normama. Cilj ove inicijative je da se alarmira regulator za poduzimanje pojačanih mjera nadzora nad navedenim akterima na tržištu i da se, s druge strane, onemogući dalja diskriminacija onih društava za osiguranje koja u svom poslovanju poštuju administrativno utvrđene premije – kazao je Čengić.

Dodaje kako poštovanje premijskog sistema ne znači poskupljenje osiguranja vozila, već isključivo ukidanje određenih boniteta kojima su osiguravajuće kuće u proteklom periodu često pribjegavale sa ciljem privlačenja klijenata.

-Click Here To Join Native Media

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa