-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Akademska karijera pod lupom: Šta sve nedostaje u dokumentaciji Sebije Izetbegović

Piše: A. Vrabac

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu ima rok do 10. decembra da Senatu Univerziteta u Sarajevu dostavi izvještaj sa cjelokupnim spisom o provjeri vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij dr. Sebije Izetbegović, redovne profesorice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, direktorice KCUS-a i novoizabrane zastupnice u Skupštini KS, a prema zaključku Senata UNSA koji je usvojen 10. novembra. 

Dokumentacija treba sadržavati odgovarajuću javnu ispravu imenovane o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svrhu daljeg školovanja na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (uvjerenje o položenim ispitima), isprave vezane za postupak ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uvjerenje o položenim ispitima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Pravilnik o postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji je bio na snazi prilikom upisa na postdiplomski studij imenovane, kao i druge relevantne isprave.

Iako je u međuvremenu Medicinski fakultet formirao komisiju koja ja izvršila provjere, a izvještaj usvojilo i Nastavno-naučno vijeće, Senat Univerziteta u Sarajevu raspravljat će o svim propustima tog izvještaja, ali i nedostajućoj dokumentaciji. 

Prema informacijama Patrije, u spisu Sebije Izetbegović nije pronađeno uvjerenje o položenim ispitima iz Zagreba, kao ni uvjerenje o četiri položena ispita sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji su navodno nedostajali za okončanje postdiplomskog studija.

Ta četiri ispita nisu upisana ni u indeks niti u matične knjige Medicinskog fakulteta UNSA, a za sada nema informacija ni da je Izetbegović ikada preuzela diplomu postdiplomskog studija.

  ADMIR KARABEG: KADA SE KRAJIŠNICI NALJUTE, BJEŽITE NAM SA PUTA

Izetbegović je u avgustu 1994. godine predala molbu Medicinskom fakultetu UNSA da joj se omogući polaganje preostalih ispita postdiplomskog studija, a riječ je o četiri ispita jer je deset navodno položila u Zagrebu. Tada je na običnom papiru u rukopisu dostavila prijepis ispita i ocjena koje je navodno položila na Sveučilištu u Zagrebu. Na tom papiru nalazi se pečat Medicinskog fakulteta UNSA ali ne i Univerziteta u Zagrebu što nema nikakve logike.

Akademska karijera pod lupom: Šta sve nedostaje u dokumentaciji Sebije Izetbegović

Papir sa prijepisom ocjena u rukopisu ispita navodno položenih u Zagrebu 

Kako se to moglo dogoditi i ko je odlučio uvažiti takav dokument i bez provjere sa Sveučilištem u Zagrebu na njega staviti pečat Medicinskog fakulteta u Sarajevo odgovor treba dati tadašnje rukovodstvo Medicinskog fakulteta UNSA, ali i oni koji su učestvovali u tom procesu. 

Krajem juna 2021. godine rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj dobio je odgovor dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o dokumentaciji koju mu je Škrijelj proslijedio u vezi Sebije Izetbegović. Škrijelj je poslao fotokopiju indeksa Sebije Izetbegović izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine, s molbom da se izjasne o njegovoj vjerodostojnosti. Škrijelj je tražio da mu iz Zagreba dostave i uvjerenja o položenim ispitima sadržanim u indeksu.

"Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. aprila 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992/1993. pod matičnim brojem studenta 46920114. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu", stoji u odgovoru prof. dr. Marijana Klarice, dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

  ŠOKANTNA ISPOVIJEST ŽENE KOJA DJECU RAĐA PO NARUDŽBINI: OD TRI POROĐAJA SAM KUPILA KUĆU I DVA STANA!

Tužilaštvo KS formiralo je predmet na osnovu predate dokumentacije rektora Univerziteta u Sarajevu i vrši provjere. Međutim, nije poznato da li se predmet vodi protiv Sebije Izetbegović ili NN osoba u vezi falsifikovanja javne isprave. 

No, nakon više od godinu nema tužilačke odluke u ovom predmetu, a pitanja je sve više. 

S obzirom da se bliži promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu još nije poznato kada će biti održana sjednica Senata UNSA, ali kako je za Patriju potvrđeno o slučaju Izetbegović sigurno će se još raspravljati.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa