ADVOKATICA DR. GAVRANKAPETANOVIĆA: AKO RIMAC NE POTPIŠE U ROKU, PRIJETI MU OZBILJNA KAZNA ZATVORA

advokatica dr. gavrankapetanovića: ako rimac ne potpiše u roku, prijeti mu ozbiljna kazna zatvora

Kao što je već poznato, Upravni odbor KCUS-a izabrao je dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora, ali resorni ministar Nediljko Rimac ima dvojbe oko toga da li on ispunjava uvjete. Sporan je certifikat iz menadžmenta u zdravstvu, kojeg Gavrankapetanović nema, ali tvrdi i da mu ne treba.

Kontaktirali smo advokaticu Maidu Galijatović koja zastupa dr. Gavrankapetanovića, a koja je ujedno i u Nadzornom odboru KCUS-a.

Ona je iz svog ugla pojasnila trenutnu situaciju kao i to da li njen klijent ispunjava uvjete.

  • U konkursku za generalnog direktora su raspisani uslovi koje treba da ispuni direktor javne zdravstvene ustanove koji su opći i posebni. Ti posebni su, između ostalog, da kandidat treba da ima i da dokaže da ima znanje iz zdravstvenog menadžmenta. To znanje je predviđeno i u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u članu 66, čini mi se, stav 6. On kaže: direktor zdravstvene ustanove mora imati medicinski, stomatološki ili farmaceutski fakultet, pet godina iskustva u struci i znanje u menadžmentu.

I znanje u zdravstvenom menadžmentu dokazuje ovako: cerftikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, završenom specijalizacijom iz menadžmenta ili završenim postdiplomskim studijen iz zdravstvenog menadžmenta.

Ovdje je to znanje sporno koje se može steći na tri načina. Jedna je vrsta ta edukacija, druga je specijalizacija i treća je završeni postdiplomski studij. To je propisano i članom 52 istog Zakona. Dakle, to su tri različita načina”, navodi Galijatović.

Dalje navodi da je federalni ministar zdravstva donio još i Pravilnik o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju završiti osobe koje konkuriraju, piše Raport.

  • To je objavljeno 2017. godine i 2021. U članu 2 je propisano da je među uvjetima za direktora zdravstvene ustanove i znanje iz zdravstvenog menadžmenta koje dokazuje certifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno završenom specijalizacijom ili završenim postdiplomskim studijom. Federalni ministar je donio i pravilnik o profesionalnoj edukaciji kojim su propisani uslovi kako se stiče ta kontinuirana edukacija zdravstvenog menadžmenta iz prvog uslova – navodi advokatica.

Potom objašnjava šta ustvari posjeduje Gavrankapetanović.

  • Gavrankapetanović ima znanje iz zdravstvenog menadžmenta koje je stekao na Ekonomskom fakultetu gdje je završio redovni postdiplomski studij i stekao zvanje master diplome iz oblasti upravljanja kvalitetom u zdravstvu. To je akademska diploma koju on ima, to je vrh koji se može postići u ovom kada se ne bavite tom granom. On je ipak ljekar – ističe ona.
  • Meni se sad čini da se pravi zabuna između dva Pravilnika. Pravilnik o ovoj kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji se ne odnosi na ovu vrstu obrazovanja zdravstvenog menadžmenta. Ne mogu se primjenjivati te neke certifikacije. A, usput rečeno, Ekonomski fakultet je dio UNSA koji je certificiran ovim pravilnikom. Ali, ovo je druga vrsta certifikacije, to je akademska diploma, da ne budem maliciozna – istakla je Galijatović.

Ona navodi da bi ministar trebao imati rok od 30 dana da potpiše saglasnost.

  • Ima rok. Ukoliko ministar propusti da postupi po svojim obavezama i ovlaštenjima, postoji i odgovornost za to. Znate da imaju krivični postupci koji tretiraju odgovornost zbog nepostupanja. To je krivično djelo zloupotrebe za koju je propisana ozbiljna kazna zatvora. Nadam se da je ministar svjestan toga. Jer upravo ovo ministarstvo donosi pravilnike. Ali i da ne zna, to ga ne abolira – kaže Galijatović.

A šta slijedi ako Rimac ne potpiše?

  • Nadam se da neće doći do tog scenarija da ne potpiše. to bi bio ozbiljan propust i došlo bi do preispitivanja te odluke i razloga za nju. A oni ne postoje – navodi Galijatović.

Sprema li Gavrankapetanović tužbu?

  • Nadam se da do toga neće doći. Pretpostavljam da hoće, ne razgovaramo još o tom scenariju jer je to nezamislivo. Ne znam zaista ko još ima takve uslove i takvu karijeru – zaključila je Maida Galijatović.

(E.F. / Raport.ba)

The post ADVOKATICA DR. GAVRANKAPETANOVIĆA: AKO RIMAC NE POTPIŠE U ROKU, PRIJETI MU OZBILJNA KAZNA ZATVORA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju