ADI BEBANIĆ: UŽIVAM U SUPER CHEFU, VOLIM LJUDE KOJI KUHAJU A KUHINJA JE MOJ TEREN

adi bebanić: uživam u super chefu, volim ljude koji kuhaju a kuhinja je moj teren

Neke od tih TV-stanica su, nažalost, koristile ovaj format programa kao platformu za promociju nasilja i najbizarnijih i najprizemnijih postupaka i osjećaja.

Najpoznatiji BH brend, Hayat TV, i u ovom segmentu, kao i u svim ostalim, posvećen je plemenitoj, dobroj i humanoj strani naše domovine i njenih ljudi.

Zbog toga je dizajniran i poseban reality kulinarski šou „Super chef“ koji, osim što predstavlja sjajan način za porodično okupljanje, promoviše i kreativnost, vještinu kuhanja i upoznavanja svih njegovih posebnih karakteristika uz sjajne članove žirija, istinske profesionalce i poznavaoce kuhanja.

adi bebanić: uživam u super chefu, volim ljude koji kuhaju a kuhinja je moj teren
ADI BEBANIĆ: UŽIVAM U SUPER CHEFU, VOLIM LJUDE KOJI KUHAJU A KUHINJA JE MOJ TEREN

O projektu „Super chef“, njegovoj misiji i vlastitom snalaženju u prostoru koji i sam voli, razgovarali smo s jednim od dva voditelja sve popularnijeg i gledanijeg „Super chefa“, Adijem Bebanićem.

Adi, osjeti se jedan fini entuzijazam u načinu na koji držiš ukupnu atmosferu među takmičarima i u vođenju „Super chefa“, zajedno s kolegicom Harunom Bandić. Istovremeno, poznato je da i ti voliš kuhanje, da je to jedna od tvojih pasija i neke od svojih recepata rado dijeliš na društvenim mrežama. Kako je biti među, da tako kažemo, „kolegama“?

Adi: „Ha, među kolegama… To je sad teško reći. Mislim najprije da ljudi koji se ovdje takmiče, koji ovdje kuhaju, to rade puno bolje od mene, meni je to samo hobi. Naravno, i ja sam biram šta ću kuhati, niko mi ne broji vrijeme niti dobijam ocjene… Tako da se to ne može porediti. Ali tačno je da je kuhanje moj teren i tu se dobro osjećam.“

 Osjeti se.

  • Da, ja uvijek pokušavam raditi što bolje mogu i znam, ali moram biti iskren i reći da sam najzainteresovaniji od početka moje karijere upravo za ‘Super chef’. Blizak mi je projekt, uživam dok radim to, volim hranu, volim ljude koji spremaju hranu i onda kada uz sve to dodaš malo takmičarskog duha, a ja do sada nisam radio ovakav takmičarski program, dobijemo jedan super program i taj entuzijazam koji si spomenuo i, naravno, moje vlastito uživanje.
adi bebanić: uživam u super chefu, volim ljude koji kuhaju a kuhinja je moj teren
ADI BEBANIĆ: UŽIVAM U SUPER CHEFU, VOLIM LJUDE KOJI KUHAJU A KUHINJA JE MOJ TEREN

Na neki si način prešao iz dnevnog boravka i atmosfere prethodne emisije koju si vodio, „Otvoreni studio“, prema kuhinji. Ipak si i dalje ostao u domu, ostao si u simbolima Hayata – dom, toplina, ljubav… Kako vidiš takmičare sada, jesu li uhvatili dio tog, tako da kažem, „hajatovskog“ osjećaja?

  • To si super rekao. Obično su kod nas u bh. kućama dnevni boravak i kuhinja povezani pa sam i ja nekako iskoristio tu vezu i prešao iz dnevnog boravka u kuhinju. Iskreno želim reći, ljepše mi je malo u kuhinji. Takmičari su mi super. Oni su se vrlo brzo opustili i nije jednostavno kuhati i znati šta ćeš spremati, a ne znaš koja te namirnica čeka. Da sam ja na njihovom mjestu, sigurno bi mi otišla trećina vremena na osmišljanje šta da ja radim s tim i kako… Super su mi takmičari, volim raditi s njima, vrlo su komunikativni, pa mogu i da ih malo istražujem, malo i van same kuhinje i van emisije jer mi je to i posao. Volim da poznajem ljude s kojima radim. Vrlo sam zadovoljan odabirom takmičara, mislim da je u tom smislu produkcija uradila sjajan posao i ovi su takmičari odličan šlagvort ili možda pilot-projekt za neke naredne sezone koje nam dolaze.

Meni je vrlo interesantno kako i koliko žiri insistira, ohrabruje i traži od takmičara da budu što kreativniji. Kako ih ti sa svoje pozicije vidiš i koliko su oni samo ocjenjivači, a koliko misliš da su i edukatori?

  • Meni ponekad bude žao kada ih takmičari ne dožive kao edukatore, kao da zaziru da će zbog nekog njihovog savjeta dobiti neku nižu ocjenu. To se sigurno ne dešava. Ova tri čovjeka koja sjede ovdje su sjajni u svom poslu, ali su sjajni i u smislu prenošenja svog znanja i vještina iz kulinarstva. Mislim da takmičari nisu do kraja iskoristili njihovo znanje i da to može puno više i puno bolje. Što se tiče samog žirija, oni su sjajni i ljudi i profesionalci u svom poslu, ali se vrlo dobro snalaze i u ovom televizijskom dijelu posla. Njima je televizija manje-više nepoznata, znate, oko nas je deset kamera u svakom momentu i oni su također kao i takmičari ograničeni vremenom, ali se vrlo dobro snalaze. Evo, i apel na takmičare da se više konsultuju s članovima žirija i njihova će jela biti još bolja.
adi bebanić: uživam u super chefu, volim ljude koji kuhaju a kuhinja je moj teren
ADI BEBANIĆ: UŽIVAM U SUPER CHEFU, VOLIM LJUDE KOJI KUHAJU A KUHINJA JE MOJ TEREN

Čini se da ta opuštenost o kojoj si na početku govorio apsolutno vlada među takmičarima i oni su sjajni u komunikaciji između sebe, pa čak i s tobom. Čini se da ipak postoji još malo barijere ili možda kao podignuta ručna kočnica ili malo nekog osjećaja autoriteta koji takmičari imaju prema ocjenjivačima?

  • Da, dobro si primijetio, a primijetio sam i ja. Kad priđem stolu i razgovaram s takmičarom, oni su vrlo opušteni, kao da pričamo na kafi, kao da nema kamera, kao da nismo na televiziji. Ali kad priđe neko od članova žirija, odmah se desi ta neka blokada. Ne znam zbog čega, jer prošlo je već dosta vremena.

Mislim da si saglasan da u tom smislu produkcija istinski pravi dobru i toplu atmosferu u samom studiju?

  • Dakle, ovo nije šou gdje mi želimo praviti rivale među takmičarima i praviti atmosferu napetosti i tenzija, treme ili nešto slično. Hayat je poznat kao domaćinska kuća i mi se trudimo napraviti domaćinsku atmosferu i to se istinski trude i članovi žirija, ali se osjeća među takmičarima i nešto malo straha. Pazite, nije im lako. Kuhate a ispred vas je kuhar. Nije, dakle, to jednostavno, ali bih volio da vremenom takmičari malo olakšaju dušu pred žirijem, kao naprimjer, takmičar Dino to vrlo dobro radi i sjajno se snalazi u tom smislu. Moj savjet svima jeste da se tako ponašaju, naravno, uz dozu poštovanje koje oni zaslužuju“, kaže Adi najavljujući da će u narednim emisijama biti još više iznenađenja i dodatnih razloga da budete svake večeri, od ponedjeljka do četvrtka, uz svoj Hayat i „Super chef – s početkom u 20 sati.

(B. Z. F.)

The post ADI BEBANIĆ: UŽIVAM U SUPER CHEFU, VOLIM LJUDE KOJI KUHAJU A KUHINJA JE MOJ TEREN first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju