11.6 C
Sarajevo
Uto, 10, 22

ACCUWEATHER OBJAVIO VELIKU VREMENSKU PROGNOZU ZA JESEN: ŠTA OČEKUJE BIH?

Njihov tim meteorologa kaže da prijelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suhim uvjetima kroz barem dio sezone.

Zapadna Evropa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih junskih toplinskih valova dosad, a vrućina se dodatno pojačala u julu. U srcu ljeta zabilježene su najveće ikad izmjerene temperature od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Tyler Roys, viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme širom Evrope, očekuje da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i središnje Evrope tokom velikog dijela jesenskih mjeseci.

  •  Općenito, sezona će biti topla i bit će to spor prijelaz prema normalnim temperaturama – rekao je Roys.

Očekuje se da će dominantno područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplinskih valova ovog ljeta, ostati čvrsto na svom mjestu tokom prvog dijela jeseni. To znači da će temperature u prosjeku biti 1 do 2 stepena veće od uobičajenih u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

Stručnjaci kažu da će ljetna vrućina i nastavak topline u jesen imati utjecaj na jesensko lišće u cijeloj regiji. Roys je istaknuo da će drveće vjerovatno izgubiti lišće ranije nego što je uobičajeno, a jesenske boje će općenito biti manje jarke. Meteorolozi AccuWeathera kažu da izgledi za raširene padavine koje bi spriječile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene nisu obećavajući. Vrijeme će biti suše od uobičajenog u zoni od Pirenejskog poluotoka do Francuske, Italije, pa čak i na sjeveru do južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva. 

  • Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u desetljećima – rekao je Roys.
ACCUWEATHER OBJAVIO VELIKU VREMENSKU PROGNOZU ZA JESEN: ŠTA OČEKUJE BIH?

Dugotrajna suša nastavit će stvarati probleme za snabdijevanje hranom i vodom, kao i prijevoz robe širom Evrope zbog iznimno niskih vodostaja rijeka. Poljoprivreda će također pretrpjeti udarac. Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, vjerovatno će se nastaviti, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

  (FOTO) Tuzla City nanio Sarajevu jedan od najtežih poraza u historiji Premijer lige BiH

Područja koja su pošteđena povećanog rizika od požara bit će malo na cijelom kontinentu, posebno u ranoj jesenskoj sezoni, ali, kako je istaknula meteorologinja AccuWeathera Alyssa Smithmyer, postoji jedna regija koja bi mogla imati manji rizik od šumskih požara.

– U baltičkim zemljama palo je više oborina u proteklih nekoliko mjeseci nego u većem dijelu ostatka Evrope. Što se tiče šumskih požara, u poređenju s ostatkom kontinenta, možda su na sigurnijem mjestu – rekla je Smithmyer.

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uvjeta jesenske sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Roys očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplinskih valova prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu.

  • Ova bi područja mogla zabilježiti porast padavina do druge polovine sezone – rekao je Roys. – Ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medicane – kaže Roys.

Naime, izraz “medicane” kombinacija je riječi “Mediteran” i “hurricane” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu što je slično drugim tropskim olujama.

  • Ovaj scenarij, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće. Ako se ovaj scenarij ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen – rekao je Roys.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa