Home Ekonomija Aluminij struju plaća milijun maraka dnevno

Aluminij struju plaća milijun maraka dnevno

1629
0
SHARE

Borimo se čekajući ključne odluke Vlade, kažu iz Aluminija d.d. na pitanje kakvo je trenutno stanje u mostarskoj tvornici koja zapošljava 900 radnika, piše Klix.ba. Nakon povremenih isključenja struje u petak ponovo je pokrenut pogon Anode koji je bio na nekoliko sati ugašen.

U petak u kojem su radnici osjetili olakšanje i dobili plaće za posljednji mjesec, te mogućnost da ovjere svoje zdravstvene knjižice, Aluminij je preživio nekoliko posebno kritičnih sati u kojima ih je Nezavisni operator sustava (NOS) skidao s mreže svakog sata nekoliko minuta. Da bi smanjila potrošnju električne energije, uprava je privremeno ugasila pogon Anoda.

“Nema promjena, struju i dalje nabavljamo dan za dan, ali smo od petka u ponoć stabilizirali proizvodnju, odnosno pokrenuli Anode koje su bile ugašene nekoliko sati. Borimo se čekajući ključne poteze Vlade Federacije BiH”, kazao je za Klix.ba Darko Juka, direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija.

U kakvoj je poziciji mostarska kompanija ilustrira činjenica da Aluminij za dnevne potrebe električne energije mora platiti oko milijun KM, a da je prije mjesec dana zbog povoljnijih uvjeta na burzi taj iznos bio oko pola milijuna KM.

Darko Juka kaže i kako je trenutna situacija nenormalna za aluminijsku industriju, te da kompanija preživljava zbog kreativnosti uprave i svakodnevnih improvizacija.

“Sve to u nadi da će doći do konkretnoga poteza Vlade FBiH, a više smo već puta naglašavali što su ti konkretni potezi. Prije svega proglasiti Aluminij strateškim poduzećem, osigurati mu operativno prihvatljive cijene električne energije, u skladu s preuzetim obvezama iz sporazuma iz 2013. godine, te osigurati dugoročni ugovor za nabavku električne energije. Kada bi se to postiglo, otvorila bi se vrata za stabilnije poslovanje, za traženje strateškog partnera i za dobivanje bankarskih garancija koja su preduvjet bilo kakvog investiranja i strateškoga planiranja, preduvjet spasa”, kazao je Juka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here